Hlavní obsah

Těžební limity se neprolomí, dohodli se vyjednavači nové koalice

– Praha • Aktualizováno

Případná příští koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných neprolomí těžební limity uhlí a zohlední je v nové energetické koncepci. Na večerním jednání to v úterý definitivně potvrdili lídři tří stran, které se chtějí domluvit na společném vládnutí. Uzavřeli tak první ze sedmi programových kapitol věnovanou ekologii a zemědělství. Ta byla považována za nejjednodušší.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Lídři po večerním jednání zopakovali, že o personálním obsazení vlády rozhodnou teprve poté, co vyjednají společný vládní program.

"Připravíme státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku, s tím, že koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a zohlední to také v nové energetické a surovinové koncepci," řekl novinářům po jednání předseda ODS Petr Nečas. Lídr Věcí veřejných Radek John doplnil, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

Rodící se koalice chce také podporovat urychlený prodej státní půdy zemědělcům, kteří na ní hospodaří a více chránit zemědělskou půdu a volnou přírodu před tím, aby se na ní zbytečně stavělo. Zvýhodnit proto chce výstavbu podniků na takzvaných brownfieldech, tedy na pozemcích, které nejsou efektivně využívány či jsou zanedbány. Chystaný vládní program počítá také s rychlým zahájením další etapy protipovodňových opatření.

Lídři povolali zdravotnické experty

Ani úterní dohoda o ekologické části programu nicméně nevyřešila otázku převedení kompetencí v hospodaření s vodami z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí. S tímto návrhem přišly Věci veřejné za souhlasu ODS. Mělo by to podle nich pomoci protipovodňové ochraně. Nečas ale po úterním jednání uvedl, že problém zůstal otevřený. Všechny změny v kompetencích ministerstev totiž chtějí strany rozhodnout až v rámci kapitoly věnované veřejné správě a právu.

Špičky tří stran usilujících o společnou vládu se v úterý také snažily posunout dopředu rozhovory o zdravotnictví, které uvízly na mrtvém bodě. Rozpory stále panují v tom, kolik by mělo být zdravotních pojišťoven. Lídři proto zadali stranickým zdravotním expertům, aby vypracovali modelové varianty pro různý počet pojišťoven. Uvažují také o tom, že zruší či omezí poplatek za položku na receptu. "Jediný problém týkající se poplatků je otázka položky na receptu, o dalších nevidíme smysl diskutovat," řekl Nečas.

Lídři ODS, TOP 09 a VV se ve formátu K9, v němž každou stranu zastupují tři vyjednavači, sejdou znovu ve středu večer. Podle Nečase se na tomto jednání pokusí uzavřít programový okruh zahraniční politika, Evropská unie a obrana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám