Hlavní obsah

Kovářová ombudsmankou: zákulisní hra?

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet kandidátů na veřejného ochránce práv se v Senátu zvýšil na šest. Přibyly předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou navrhl senátor za ODS Tomáš Töpfer, a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, již navrhl další senátor ODS Jiří Žák.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Podle informací Práva právě Žák před časem poslal Kovářové podnět k podání stížnosti k Nejvyššímu soudu v kauze pražského radního Martina Langmajera (ODS). Ten dostal podmíněný trest za způsobení dopravní nehody, při které zemřela mladá řidička.

Podle stížnosti, kterou Kovářová minulý týden opravdu podala, byl v procesu porušen zákon v neprospěch Langmajera. Je tedy otázka, zda nominace na ombudsmanku není projevem vděčnosti politika za postup ministryně v Langmajerově kauze.

Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) si dokáže Kovářovou, která je ve vládě za ODS, jako ombudsmanku představit. „Osobně bych preferoval paní ministryni Danielu Kovářovou,“ řekl včera v Rádiu Česko. Oficiálního kandidáta ale klub ODS ještě nemá.

Brožová skončí?

U Brožové může být jiný problém. Může sice kandidovat, ale v případě, že by byla zvolena, musela by podle zákona o soudech a soudcích předcházet slibu ombudsmanky rezignace na funkci soudkyně. To ale časově nevychází.

Senát o veřejném ochránci práv bude rozhodovat tento týden.

Jeden nebo dva své návrhy pošle stejně jako prezident Václav Klaus Sněmovně. Ta o ombudsmanovi rozhodne hlasováním, lhůta od úmrtí Otakara Motejla uplyne 12. července. Do deseti dnů od zvolení musí nový ombudsman sloužit slib. To ale Brožové ještě neuplyne zmíněná tříměsíční rezignační lhůta, pokud rezignaci vůbec podala.

Dalšími kandidáty po Motejlovi je ombudsmanova zástupkyně Jitka Seitlová, její předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová, někdejší poslanec a předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása a další bývalý poslanec, současný náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal, který je prezidentem výboru evropské asociace lidí s mentálním postižením.

Šabatovou navrhli senátoři z ČSSD a předsedkyně senátorského Klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová s podporou lidovce Petra Pitharta.

Reklama

Výběr článků

Načítám