Hlavní obsah

Nečas už má své favority, Bendl mezi nimi není

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo by měl příští víkend na kongresu zasednout do vedení ODS? Její lídr a jasný favorit na stranického šéfa i premiéra Petr Nečas to poprvé veřejně uvedl v rozhovoru pro dnešní Právo. „ODS dostala jasný vzkaz od voličů, že musí projít procesem určitých změn včetně určité personální obměny. To je mimo vší pochybnost,“ uvedl Nečas týden před klíčovým kongresem ODS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva David Vodrážka, volební lídr ODS Petr Nečas, Petr Bendl a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř

Článek

Jeho favorité jsou ve většině případů i kandidáty do vlády. Prvním místopředsedou má podle něj zůstat David Vodrážka. Ten je také jediným z členů současného vedení, kterého Nečas v rozhovoru s Právem jmenoval. Je pro něj důležitým spojencem v klíčové pražské organizaci. Vodrážka chce být ministrem životního prostředí.

Jako řadové místopředsedy si Nečas představuje bývalého ministra spravedlnosti, staronového poslance a děkana plzeňské právnické fakulty Jiřího Pospíšila. Ten by mohl být ministrem spravedlnosti či školství.

Dále zmínil volebního lídra v Moravskoslezském kraji a nového poslance Pavla Drobila, jenž by mohl být ministrem průmyslu, dále šéfa brněnské ODS, právníka Pavla Blažka, místopředsedkyni bývalé Sněmovny Miroslavu Němcovou (možná ministryně práce nebo kultury) a někdejšího vicepremiéra, senátora Alexandra Vondru. Ten už několik měsíců shání Nečasovi podporu v regionech. Vondra by mohl být ministrem obrany.

Bendl si ublížil kmotrem

Nečas naopak nezmínil dosavadního místopředsedu Petra Bendla, který neskrývá ambice svou funkci obhájit už kvůli tomu, že získal z občanských demokratů ve volbách nejvíce přednostních hlasů. Nemá však oporu ani ve svém Středočeském kraji, kde byl hejtmanem. Konkurentem v politickém vlivu mu je šéf poslanců ODS Petr Tluchoř a jeho spojenec, europoslanec Milan Cabrnoch, který má rovněž ambice dostat se do stranického vedení.

O Bendlovi se dosud mluvilo jako o ministrovi dopravy, tedy resortu, přes nějž se uskutečňují miliardové státní zakázky. Bendlovi u Nečase zřejmě škodí spojení s podnikatelem Ivo Rittigem, jedním tzv. stranických kmotrů, kteří z pozadí tahají za nitky rozhodování. Právě ty chce Nečas odříznout od rozhodování v ODS.

Podle informací Práva je možným kandidátem na resort dopravy bývalý náměstek ministra financí, nově zvolený poslanec a Bendlův rival ze Středočeského kraje Ivan Fuksa.

Bez všech kmotrů se ale Nečasovo vedení asi neobejde. Vlivní lidé, kteří bývají uváděni v seznamu kmotrů, totiž stojí za dalšími favority do vedení. Například Vodrážka je spojován s radním Prahy 10 Tomášem Hrdličkou, Pospíšila podporuje vlivný zákulisní vyjednavač a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko. Také Vondra se podle některých informací musí obracet na „hráče“, jako jsou Alexandr Novák a Patrik Oulický z Ústeckého kraje, aby vůbec získal krajskou nominaci na místopředsedu strany.

„Kvalitní lidé, které znám“

Nečas pro Právo uvedl: „Pokud zní jména jako Jiří Pospíšil, Pavel Drobil, Pavel Blažek, ale i třeba Miroslava Němcová, Alexandr Vondra, tak to jsou všechno – mluvíme-li teď o kandidátech na řadové místopředsedy – velmi kvalitní lidé, které osobně znám. S řadou z nich spolupracuji dlouhodobě a vážím si jich. Určitě každý z nich by byl přínosem pro vedení ODS.“

Pokud jde o Vodrážku, je podle Nečase evidentní, že má jednoznačnou podporu pražského regionálního sdružení, z jehož čela odešel primátor Pavel Bém. Proto je Vodrážkova kandidatura logická.

Nečas může silný mandát získat pouze tím, že se opře o klíčové regiony. Vodrážka tak může získat podporu v silné Praze, Blažek na jižní Moravě, Drobil na severu Moravy, Pospíšil je šéfem ODS v Plzeňském kraji, Němcová zase reprezentuje Vysočinu.

Odchod z vedení už po volbách ohlásili Ivan Langer, kterého voliči „vykroužkovali“ ze Sněmovny na Olomoucku, a také Petr Gandalovič, a to kvůli neúspěchu ODS v Ústeckém kraji.

Rozdělený je Středočeský kraj. Ve vedení ODS bude i nadále Tluchoř, kterému má zůstat funkce předsedy klubu poslanců, takže místopředsednické křeslo nepotřebuje. Lídr ODS v něm zjevně má svého spojence. Tluchořova kariéra byla přitom dosud spojována s expředsedou Mirkem Topolánkem. Tluchoř byl jediný, kdo ho do poslední chvíle podporoval. Současně ale podpořil na kongresu ODS v roce 2002 Nečase v boji o post předsedy strany po Václavu Klausovi. Tehdy vyhrál Topolánek.

O Němcové se v kuloárech již po volbách říkalo, že je sice možnou kandidátkou do vlády, avšak s tím, že pravděpodobnější je, že zůstane ve vedení Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám