Hlavní obsah

Kamenice na Děčínsku překonala stoletý průtok

Právo, Jaroslav Švehla
Aktualizováno

Od čtvrtečního rána je den v obcích podél toku říčky Kamenice ve znamení úklidu a sčítání škod. Ve středu večer se po prudkém dešti jindy mírný tok rozvodnil a blesková povodeň zaplavila sklepy desítek domů v Janské, Chřibské, České Kamenici, Kunraticích a Hřensku. V Srbské Kamenici museli hasiči ve středu evakuovat 17 dětí z dětského tábora, v Jetřichovicích voda vyplavila autokemp.

Článek

„Došlo k nárůstu průtoků a ke vzniku povodně na řece Srbská Kamenice. Povodeň trvala velmi krátce,“ informoval mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Velká voda v Janské vytáhla auto z garáže a odhodila ho na strom

V Srbské Kamenici byly kontaminované studny, v obci je nyní problém s pitnou vodou. Ústecký kraj proto zařídí dodávky vody pomocí cisterny a balených lahví.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Janské povodeň bořila zdi a mosty, trhala asfalt

„Ze skladu humanitární pomoci Krajského úřadu Ústeckého kraje jsme odvezli materiál, který se bude dál distribuovat na postižené obce. Jedná se především o čistící prostředky, rukavice, lopaty, kolečka a pytle na odklízení,“ upřesnili pracovníci krizového řízení krajského úřadu. Pro zájemce jsou připraveny k zapůjčení vysoušeče. Ústecký kraj podpoří postižené finančními dary z Fondu pro mimořádné události Ústeckého kraje.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Kunraticích u České Kamenice byla povodeň asi nejničivější

Stačilo 20 minut

Podle obyvatel povodní zasažených obcí se velká voda valila asi jen 20 minut. „Přišlo to zničehonic. U nás ani tolik nepršelo, ale přišla vlna a všechno odnesla,“ řekl Právu Ondřej Kubec, který se letos přestěhoval z Děčína do obce Janská.

Následky přívalového deště na říčce Kamenice na DěčínskuVideo: Jaroslav Švehla, Právo

Voda mu zaplavila přízemí domu, strhla plot a odnesla automobil. „Voda otevřela garáž a auto odnesla asi 50 metrů, kde se zastavilo o strom,“ popisuje sílu povodně muž.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Voda zničila vybavení v přízemí domu a na zahradě

V Hřensku kromě zatopených sklepů a komunikací velká voda zastavila provoz místní atrakce – projížďky na lodičkách ve skalních soutěskách.

„Jsou tam obrovské klády a hromady odpadu. Až do odvolání jsou soutěsky uzavřeny,“ řekl Právu starosta Hřenska Josef Černý (nez.). Podle jeho slov byla povodeň silnější než vloni v červenci, škody odhaduje předběžně na 700 tisíc korun. „V noci hladina Kamenice dosáhla 232 centimetrů, dnes má už jen 70,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám