Hlavní obsah

ČSSD obvinila Věci veřejné, že zrazují svůj program

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konfrontační styl sociální demokracie vůči Věcem veřejným (VV) pokračuje. Po slovní pyrotechnice z úst nyní již bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka nejnověji Lidový dům obvinil VV, že postupně opouštějí jeden programový bod za druhým.

Sobotka kritizuje Věci veřejnéVideo: Novinky

 
Článek

„Jak se zdá, z programu Věcí veřejných nezbude kámen na kameni,“ řekl v úterý novinářům na tiskové konferenci v Lidovém domě úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. VV podle něj opouštějí ve vyjednávání o vládní koalici předvolební program a lehce zapomínají na závazky vůči voličům.

Sobotka přitom tvrdil, že ČSSD by nikdy ve vyjednáváních o vládě  takto neustupovala. Míní, že postup VV není poctivý ani slušný. Podle úřadujícího šéfa soc. dem. upustily VV od agenta provokatéra, navýšení platů učitelů na úkor armády, zvýšení daně pro bohaté a rušení poplatků ve zdravotnictví. Sobotka navíc VV obvinil, že tolerují ve vládě dinosaury.

Do VV se ostře minulý týden v pátek pustil nyní již bývalý šéf ČSSD Paroubek. Lídra VV Radka Johna označil za „nestoudného a drzého“. Na adresu předsedy VV navíc dodal: „To bude zřejmě náš hlavní soupeř.“

ČSSD také v úterý Sobotkovými ústy vyslovila obavu, že koalice ODS, TOP 09 a VV zavede školné na veřejných vysokých školách. Lídr soc. dem. to označil za velmi pravděpodobné a slíbil, že jeho strana tento návrh nebude podporovat. Za problematický považuje Sobotka i systém odloženého školného, který podle něj znamená zadlužení mladých lidí.

Vládu Jana Fischera pak Sobotka vyzval, aby už neorganizovala rozsáhlá výběrová řízení. Kabinet by se podle něj měl zdržet tendru na zavedení elektronických vinět nebo tendru na náramky pro domácí vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám