Hlavní obsah

Řebíček si z 345 miliónů pořídil domy, byt, jachtu a auta

– Praha
Právo, ada, nig

Politikem, který v uplynulých letech nejvíce zbohatl, je bezesporu bývalý ministr dopravy v Topolánkově kabinetu Aleš Řebíček. Z 345 miliónů si pořídil nemovitosti v Dubaji a Itálii, jachtu i auta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

Článek

Zdrojem jeho příjmů byla především stavební a dopravní firma Viamont, kterou před lety zakládal, a svůj podíl v ní po nástupu do vlády prodal svému společníkovi, litvínovskému podnikateli Miroslavu Plíhalovi. Jen loni za tento třetinový podíl inkasoval 82 miliónů korun.

Uvedl to ve svém majetkovém přiznání pro Sněmovnu.

Z dokumentů, ve kterých Řebíček zveřejňoval přírůstky na svém kontě, je zřejmé, že za akcie Viamontu od Plíhala inkasoval v letech 2007 a 2008 již 261,5 miliónu korun. Dohromady to je tedy již více než 345 miliónů a nemusí jít o sumu konečnou.

Policie zkoumá prodej akcií

Řebíček se postaral také o patřičný rozmach své bývalé firmy, které jím řízené ministerstvo přihrálo několik zakázek. Jak poznamenaly v této souvislosti HN, loni, tedy poté, co byl Řebíček z funkce ministra odvolán, firma utrpěla ztrátu 63 miliónů.

O prodej akcií Viamontu se na základě trestního oznámení podaného ministerstvem financí zajímá již rok protikorupční policie, která zkoumá, jakou měl Viamont v době prodeje hodnotu a zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný.

Peníze si užívá

Řebíček si své peníze také užíval. Po komplexu nemovitostí Monte Argentario v severní Itálii, který v roce 2008 koupil za 126 240 000 korun, si koupil ještě byt v Dubaji a také jachtu.

Za byt Marina Dubai ve Sjednocených arabských emirátech zaplatil během posledních tří roků celkem téměř 21,5 miliónu korun. Od letošního dubna je vlastníkem této atraktivní nemovitosti. Letošní splátka činila v přepočtu 8 864 850 korun.

Motorová jachta Azimut 68E, která Řebíčka vyšla na 63,5 miliónu korun, je tou, na které trávil svůj volný čas loni v létě při pobřeží Toskánka společně s Mirkem Topolánkem a jeho partnerkou Lucií Talmanovou, Markem Dalíkem, lobbistou Vladimírem Johanesem či šéfem ČEZ Martinem Romanem. Na lodi s nimi byl také šéf Spolchemie a generální ředitel Setuzy Martin Procházka či hokejista Jiří Hudler a modelka Simona Krainová.

Stejné jméno jako jachta Aries má i Řebíčkův nový mercedes Viano, který exministr koupil za 900 000 korun a nechal ho opatřit státní poznávací značkou se čtyřmi osmičkami. K tomu ještě za milión přikoupil Škodu Superb.

Vedle miliónových pohybů na svém kontě na straně plusů i minusů se krčí vedlejší příjmy za loňský a letošní rok ve výši 135 000 Kč od společnosti Viamont sport za pronájem pozemků a 110 000 korun od teplické radnice za působení v městské radě.

Kocáb vysvětlil své podnikání

Opožděně poslal své přiznání i exministr a nyní vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Uvádí v něm příjem z pronájmu domu v pražské Karlově ulici 1 194 174 korun a to, že splácí leasing na auto, z něhož mu zbývá doplatit 653 103 korun.

Dále tvrdí, že má vedle tohoto soukromého auta ještě jednu šest let starou dodávku, kterou užívá pro kapelu Pražský výběr II. A další dvě stará auta „určená k sešrotování“.

Kocáb v příloze napsal soupis svého majetku: vlastní polovinu rodinného domu a hudebního studia v Praze a stejný podíl na chalupě na venkově. Dále má desetinu malého činžovního domu v Praze a jeho podíl na domě v Karlově ulici je 20 procent.

Kocáb také vysvětluje, jak je to s jeho podnikatelskými aktivitami. Ačkoli se jeho jméno vyskytuje u osmi společností, žádný zisk mu z nich prý neplyne. Kocáb tvrdí, že tři společnosti, včetně Cinemasoundu, které jsou „živé“, jedou bez zisku. Jednu z nich, Bonton, navíc postupně rozprodává, nyní má již jen sedm procent. Další tři společnosti jsou „od počátku nefunkční“ a Kocáb již odstoupil z jejich statutárních orgánů.

Rezignoval i na funkce ve společnostech ČKD Polovodiče a Art Production K. – Inspirace, které jsou v likvidaci.

„Mé zisky pocházejí z hudební činnosti, z pronájmu domu na Starém Městě, z platu ministra a z prodeje společnosti Bonton,“ tvrdí Kocáb v přiznání z konce dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám