Hlavní obsah

Vakcíny za 110 miliónů proti prasečí chřipce se vyhodí

Právo, Václav Pergl

Zhruba 600 000 pandemických vakcín proti prasečí chřipce za zhruba 110 miliónů korun stát bez jakéhokoli užitku vyhodí. Nebude už je potřebovat, protože pandemický virus A (H1N1) se v populaci už vyskytuje jen málo. Naopak převažuje typ chřipky B. A proti němu pandemická vakcína nechrání.

Foto: Mario Armas, Reuters

Vakcína proti viru prasečí chřipky

Článek

„Pandemickou vakcínu, kterou ČR nakoupila a má v zásobách, už myslím používat nebudeme,“ řekl v úterý Právu profesor Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Vakcína totiž nechrání proti typu B a tak je nutné na podzim očkovat vakcínou novou, v níž typ B bude obsažen. „Bude to trojvakcína, v níž bude obsažen jak kmen A(H1N1) tak ještě jiný kmen A a také kmen B, který zřejmě na podzim bude dominantní,“ potvrdil včera Právu hlavní hygienik republiky, doktor Michael Vít.

Zdráhal se ale říct naplno, že stát pandemickou vakcínu bude muset vyhodit. Podle něj by byla možnost očkovat jak pandemickou vakcínou, tak sezónní. Ale kdo si nechá aplikovat dvě injekce a zbytečně? Vždyť proti prasečí chřipce se nechalo očkovat necelých sto tisíc lidí a to je katastrofálně málo proti tomu, co ministerstvo předpokládalo.

Lidé se báli a bojí nevyzkoušené vakcíny, byť ministerstvo tvrdilo, že je vakcína bezpečná a sama ministryně zdravotnictví Dana Jurásková šla v očkování příkladem.

Zemřelo 102 lidí

Stát původně objednal milión vakcín za 210 miliónů korun. Když se ale ukázalo, že zájem o vakcínu je minimální, dohodl se s výrobcem, že 300 000 dávek neodebere a nebude platit penále. Tím ušetřil zhruba 55 miliónů ze státního rozpočtu.

„Na skladech máme asi 600 000 dávek. Zatím v nich zůstanou a likvidovat se nebudou, protože mají záruku dva roky,“ řekl Právu Vít. Příští rok už ale budou k ničemu a vyhodit se budou muset. Vniveč tak přijde 110 miliónů korun.

Prymula i Vít soudí, že nákup vakcín byl nezbytný, protože nikdo nevěděl, jak se virus v populaci bude chovat a kolik lidí prasečí chřipka schvátí. Podle oficiálních údajů ji v ČR dostalo 2477 osob a 102 lidí na ni zemřelo. Na běžnou sezónní chřipku a komplikace s ní přitom ročně umírá zhruba 2500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám