Hlavní obsah

Řidiči můžou platit pokuty na dálnici kartou

Od úterý můžou řidiči platit za dopravní přestupky na dálnici policejním hlídkám přímo v terénu platební kartou. Nejčastěji tuto možnost využili u Podivína na Břeclavsku, který protíná D2 spojující Brno a Břeclav. Celkem byly kartou podivínským policistům uhrazeny tři pokuty.

Článek

První z platících řidičů se dokonce sám dotazoval na možnost úhrady bezhotovostní cestou, řekl vedoucí oddělení Petr Kulhavý.

Dva z řidičů dostali pokutu tisíc korun a třetí 2500 za rychlou jízdu. S platbou nebyly podle Kulhavého žádné problémy. Vše trvalo stejně dlouho jako někde u pokladny.

"První pokutu kartou u nás hradil cizinec. Samozřejmě z pokuty radost neměl, byl ale rád, že může zaplatit na místě rychle a bezhotovostně," řekl Dušan Tichopád, vedoucí oddělení v Ivanovicích na Hané, které dohlíží na vyškovskou část D1.

Dvě platby kartou měli za dnešní den i policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Jeho vedoucí Martin Zadražil si novinku pochvaluje. Hlavně u vyšších pokut se podle něj až v polovině případů stávalo, že řidiči u sebe neměli dost peněz k úhradě. "Pro řidiče i pro nás představuje využívání platebního terminálu úsporu času," dodal Zadražil.

Řidiči se po platbě kartou již ptali

Ve Středočeském kraji mají na dálničním oddělení v Rudné k dispozici jeden přenosný platební terminál. Také jim dva řidiči zaplatili kartou za nedodržení stanovené rychlosti.

I tady novou službu řidičům vnímají pozitivně. "Už dříve se nás řidiči ptali, zda by nebylo možné platit pokutu kartou," řekl zástupce vedoucího dálničního oddělení David Bukovský s tím, že aspoň hříšníkům odpadnou poplatky za placení složenky na poště. Poplatky za platbu kartou totiž platí policie.

V Plzeňském kraji zatím žádný z řidičů nevyužil možnost zaplatit pokutu bezhotovostně. Speciální terminály tam mají k dispozici příslušníci dálniční policie v Ostrově u Stříbra a ve Svojkovicích, kteří mají na starost dálnici D5.

Přenosný platební terminál má ode dneška většina policejních dálniční oddělení v republice. Jde o pilotní projekt, který potrvá do konce roku. Pak se policie rozhodne, zda službu řidičům rozšíří. Policie zatím k těmto účelům využívá dvacet terminálů. Od pilotního projektu bezhotovostních plateb si slibuje snížení nákladů za vymáhání dlužných plateb, protože až 70 procent uložených blokových pokut není zaplaceno na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám