Hlavní obsah

Největší riziko pro Česko představují čínští špióni, varuje rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenské zpravodajství za největší riziko pro bezpečnost země označuje technologickou špionáž čínské strany v tuzemském obranném průmyslu. Problémem zůstávají i aktivity teroristických buněk, které se stále více přesouvají na internet. Plyne to z výroční zprávy, která byla v úterý zveřejněna.

Foto: Archiv, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství, generálmajor Ondrej Páleník

Článek

Technologická špionáž může poškodit nejen české bezpečnostní zájmy, ale také ohrozit bezpečnost Severoatlantické aliance. Zároveň hrozí, že poškodí ekonomické zájmy českého obranného průmyslu, uvádí zpráva.

Technologická špionáž může poškodit nejen české bezpečnostní zájmy, ale také ohrozit bezpečnost Severoatlantické aliance. Zároveň hrozí, že poškodí ekonomické zájmy českého obranného průmyslu, uvádí zpráva.

Na čínský zájem o pokročilé technologie vojenského využití přitom armádní zpravodajci upozorňovali již ve výroční zprávě za rok 2008. Role Číny v obchodu se zbraněmi roste. Například vývoz čínských zbraní do Afriky se od roku 2000 více než ztrojnásobil. Čínské vojenské produkty díky své podobě s ruskými systémy, relativně nízké ceně a postupně rostoucí kvalitě získávají stále více na oblibě.

Rusové se zkoušeli infiltrovat do velení armády

Vojenská tajná služba upozornila také na aktivity ruských tajných služeb v České republice, kde se pokoušely získávat přímo z armádního velení citlivé informace o zvažovaném umístění amerického radaru protiraketové obrany v Česku.

Česká vojenská tajná služba ruskému pokusu o špionáž zabránila. Z Česka byli loni vyhoštěni ruští diplomaté, kteří měli zájem o informace o radaru. Recipročně bylo z Ruska vyhoštěno několik českých diplomatů.

Terorismus zůstává problémem

Zpráva se zaobírá i hrozbami terorismu. Počet radikálů náchylných k násilným akcím proti skupinám obyvatelstva v západní Evropě totiž nadále poroste.

"Hlavním nástrojem ideologické manipulace s muslimskou mládeží a prostředkem výcviku a rekrutace se stal internet. Nárůst míry zneužívání kyberprostoru je prokazatelný," uvádí vojenská tajná služba ve zprávě.

Hrozba terorismu se nejvíce dotýká českých občanů působících v zahraničí. Souvisí to i se zapojením české armády na zahraničních misích, zejména v Afghánistánu.

"Nicméně z evropských zemí, které do uvedeného prostoru v roce 2009 vysílaly své kontingenty, patřila Česká republika z řady příčin spíše k těm, které nesly menší riziko," uvádí rozvědka ve výroční zprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám