Hlavní obsah

Voliči svými kroužky poslali spoustu favoritů do politického důchodu

Novinky, jas

Do výsledné podoby nové Sněmovny promluvily více než kdykoliv v minulosti preferenční hlasy voličů. Ti na jednu stranu dokázali některé kandidáty vytáhnout z nevolitelných pozic, ale zároveň poslali řadu známých jmen do politického důchodu. Jako nejvýraznější případ se jeví propad místopředsedy ODS Ivana Langera, který byl z čela kandidátky v Olomouckém kraji odsunut na nevolitelné šesté místo. Lidé rozdali celkem tři milióny sedm set tisíc preferenčních hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Langer je možná nejznámější, ale nikoliv jedinou „obětí“ voleb. Do Sněmovny se nevrátí ani mnoho dalších 'harcovníků'.

Pavel Severa, který stál v čele kandidátky TOP 09 v Pardubickém kraji, byl přeskočen primářem Pardubické nemocnice Jiřím Skalickým. Na Pardubicku neobhájil svůj post ani poslanec ODS Daniel Petruška. Toho na čele vystřídal poličský starosta Jaroslav Martinů, který původně figuroval až na 18. místě. Do Sněmovny se z pardubického regionu podívá i 25letá studentka Květa Končická. Tu do čela kandidátky potažmo Sněmovny vyslaly preferenční hlasy voličů KSČM z původně čtvrté pozice.

Posty lídrů na Vysočině obhájili Miroslava Němcová (ODS), František Bublan (ČSSD) i Pavel Kováčik (KSČM). Za TOP 09 však voliči vyslali do Sněmovny přednostu gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Aleše Roztočila, který původně figuroval až na 19. místě.

Kandidující hejtmani uspěli

Hned v několika regionech bodovali díky preferenčním hlasům nynější hejtmani. Michal Hašek přeskočil na jižní Moravě ze své 11. příčky a 25 181 hlasům i lídra kandidátky a úřadujícího místopředsedu Bohuslava Sobotku. Podobně se vedlo i Davidu Rathovi ve středních Čechách. Ten si vyměnil své druhé místo s lídrem Milanem Urbanem.

Zabodovala i hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová. Z osmé pozice poskočila v regionu na první. Podobně se vedlo v Karlových Varech i Josefu Novotnému, ten se dostal na první místo ze 13. pozice.

V hlavním městě vrátili voliči do Sněmovny Marka Bendu (ODS). Ze 17. pozice poskočil na šestou. Rekordmanem je v tomto směru jeho stranický kolega Jan Florián, který si polepšil o 28 míst a voliči jej doslova katapultovali na osmou příčku a tím i do Sněmovny.

Schwarzenberg Pražany oslovil

V Praze, kde jako v jediném kraji zvítězila TOP 09, získal její předseda Karel Schwarzenberg 46 087 preferenčních hlasů, což je rekord letošních voleb. V hlavním městě uspěli i další lídři - Martin Pecina (ČSSD), Radek John (VV) i David Vodrážka (ODS).

Na Ústecku uspěl šéf ČSSD Jiří Paroubek i dvojka kandidátky Jiří Šlégr. Neuspěl naopak šéf krajské organizace Petr Benda. Za ODS se do Sněmovny vrátí Petr Gandalovič a vstoupí tam i kontroverzní chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Ve Zlínském kraji uspěli jak lídr ODS Petr Nečas, tak místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Na severu Moravy oslovil voliče s více než 23 tisíci preferenčních hlasů místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek či krajský lídr ODS Pavel Drobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám