Hlavní obsah

V Janově šli k volbám i lidé, kteří ve čtyřiceti volí poprvé

– Litvínov
Právo, Šárka Tonarová

Všeobecná nespokojenost lidí spolu s dlouhou předvolební kampaní zřejmě probudily z letargie i voliče, které dřív k urnám nikdo nedostal. Například v problémovém sídlišti Janov v Litvínově chodili k urnám i čtyřicetiletí „prvovoliči“.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

Významnou skupinu tvořili Romové. Někteří z nich přiznali, že volí poprvé, přestože volební právo už mají i dvacet let. „Ještě nikdy jsem nevolil. Za komunistů jsem ještě nebyl osmnáctiletý a pak už mě to nezajímalo. Ale teď půjdu, jen si skočím pro občanku,“ rozhodil rukama muž středního věku. Jméno prozradit nechtěl.

„Chlapi by se mi smáli, že jsem ještě volební panic,“ pokrčil rameny. Svůj výběr však netajil: „No, Paroubka, koho jiného,“ houknul přes rameno a pádil pryč.

Stejný výběr připustila drtivá většina dotázaných voličů před janovskou základní školou. „Já budu taky volit Paroubka,“ uvedl Václav Štec nebo matka a dcera Zubkovy.

„Sledujeme politiky v televizi. Ta sociální demokracie se nám líbí nejvíc. To víte, tady na severu není práce,“ shodly se obě ženy.

Sliby sociálních jistot ovlivnily voliče

Sliby sociálních jistot ovlivnily většinu pátečních voličů z této lokality. Nebo je oslovila dvojka na kandidátce Ústeckého kraje: hokejista Jiří Šlégr. Jen z rodiny Preslových získal tři hlasy. A důvod?

„Vnučka je blázen do hokeje a pana Šlégra úplně zbožňuje. Já bych jinak ani nepřišla, ale holka mě přemluvila,“ smála se babička z Preslovic.

Přemlouvalo se i v jiných rodinách. Muž, který jako jeden z mála volil jinou stranu, než ČSSD, přesvědčil svoji ženu. „Jinak bych nešla, nikdy jsem nevolila, je mi jedno, kdo tam je. Jeden hlas nemá žádnou váhu,“ usoudila asi 35letá žena. Její partner nesouhlasil: „Tak to není. Už jsem jí to vysvětlil. Volit půjde, a to i příště. Dohlédnu na ni,“ smál se.

Při předchozích volbách získala v Janově nyní už zakázaná extremistická Dělnická strana 25 procent hlasů. Nástupnická Dělnická strana sociální spravedlnosti letos tady tento vysoký zisk pro krajní pravici zřejmě nezopakuje. K volbě DSSS se nepřihlásil ani jediný z dotázaných voličů.

„Situace v sídlišti se zklidnila. Město se snaží, je tu víc bezpečno. Lidé už nemají pocit, že jsou na všechno sami. Většině a menšině se sice neměří stejným metrem a stěhují se sem pořád nějací další problémoví lidé, ale už to není tak zlé, jako před tím,“ shodly se vesměs dotázané ženy ze sídliště.

Reklama

Výběr článků

Načítám