Hlavní obsah

Přehrada Bystřička je plná, platí na ní třetí stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín
Aktualizováno

Přehrada Bystřička u Rožnova pod Radhoštěm nestíhá pojímat vodu, která do ní přitéká. Přehrada je na řece Bystřici. Od nedělního večera je nad ní i pod ní vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Dispečer povodí Moravy řekl, že hrozí její vylití, hasiči to ale popřeli.

Článek

V deset hodin chybělo k přelití 2,5 metru, do nádrže teče více než 40 kubických metrů za sekundu, vypouští se ale jen 22. "Pokud by pršelo do noci, mohou být ohroženy i obce pod přehradou, řekl ČTK dispečer Povodí Moravy Radomír Prudek.

Kolem půl třetí odpoledne chybělo do roviny nádrže asi 20 centimetrů a Povodí Moravy nechalo zvýšit odtok. Na dalších několik hodin tedy přelití nehrozí, v oblasti však stále slabě prší.

Do přehrady se vejde 4,6 miliónu metrů krychlových vody. Je jedinou v regionu a na zachycení velkých srážek není stavěná.

Přehrada se už dva roky opravuje, dělá se nový odtok. Přehrada by díky tomu měla pojmout víc vody.

"Situaci monitorujeme, přehrada je v rekreační oblasti," řekl Novinkám mluvčí hasičů ve Zlínském kraji Ivo Mitáček. Podle něj nehrozí přetečení přehrady. "Jediné, co může nastat, je situace, kdy začne voda přetékat přes stavební přeliv hráze, k čemuž je toto zařízení také vybudováno," uvedl Mitáček.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Přehrada Bystřička se v posledních letech opravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám