Hlavní obsah

Letecké záběry zatopeného Ostravska

• Aktualizováno
Právo, Novinky, den, alt, jr, jas, mhr

Trvalé deště stále zvedají hladiny řek na Moravě. Situace je nejhorší v Bohumíně, na Ostravsku a v okolí Valašského Meziříčí. Karviná je odříznuta od světa. Povodňové ohrožení se během dne posouvalo na jih Moravy. Deštivé počasí nemine v příštích dnech ani Čechy a pršet má až do pátku. Vláda zatím schválila možné nasazení 800 vojáků.

Článek

Redakce ukončuje pondělní on-line zpravodajství o povodních na Moravě.

22:24 - Kalamitní stav vyhlášený energetiky pro celý Moravskoslezský kraj a Vsetínsko nadále trvá. Vlivem silného větru a hustého deště zůstává po 20:00 v kraji bez proudu asi 5500 domácností, což je o zhruba polovinu méně než dopoledne. Nejvíce poruch na vysokém i nízkém napětí přetrvává na Krnovsku, Novojičínsku a Karvinsku.

21:35 - Ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku byl vyhlášen třetí a nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. "Stalo se tak dřív, než předpokládali," řekl ČTK hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vodohospodáři ale ujišťují, že zatím rozliv vody nehrozí.

20:15 - Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platí na 12 místech Moravskoslezského kraje. „V úterý by mělo v Beskydech spadnout dalších 80 milimetrů srážek, to je 80 litrů vody na metr čtvereční, na celém území Moravy pak 50 milimetrů srážek,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

19:50 - Pět přehrad na Karvinsku a Frýdecko-Místecku je zcela plných a již nezadržují vodu.

19:49 - V Lázních Darkov v Karviné bylo evakuováno kolem stovky pacientů. Kotelnu a sklepy vytopila voda, nelze proto topit.

19:30 - V Ostravě bylo během dne evakuováno asi 120 lidí, především v Žabníku a Tabulky v Koblově. Nejvíce problémů bylo ve Slezské Ostravě v Antošovicích. V dalších městských oblastech se o evakuacích neuvažuje.

18:38 - Důležitý železniční koridor mezi Prahou a Ostravou byl v úseku Polanka - Svinov uzavřen kvůli stoupající vodě. Termín obnovení provozu zatím není znám.

18:15 - V Hranicích na Moravě a Lipníku nad Bečvou se hladina Bečvy nezvyšuje a povodňová situace se stabilizuje. Voda však stále stoupá v Přerově, kde spolu s Teplicemi nad Bečvou platí třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení.

18:10 - Kalamitní stav v Moravskoslezském kraji, který vyhlásili energetici v noci na pondělí, stále trvá. V kraji je bez proudu asi 7000 domácností. V některých částech Ostravy jsou domácnosti také bez tepla a teplé vody.

17:50 - Několik firem na zaplaveném Karvinsku kvůli povodním omezilo výrobu, aby se mohli jejich zaměstnanci včas dostat domů a neodřízla je voda. Výrobu zastavila například drátovna Bekaert v dceřiných společnostech v Bohumíně i Petrovicích u Karviné. Třinecké železárny snížily výkon vysoké pece a aglomerací. Do OKD se zase řada zaměstnanců ani nedostala.

17:15 - Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí na několika tocích v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Dnes by mělo spadnout ještě 50 milimetrů srážek, na horách až 150 mm. Nejvíce pak v Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském kraji av okresech Břeclav a Hodonín.

Na tocích v povodí Odry a Bečvy byla překročena padesátiletá úroveň průtoku. Meteorologové varují také před polomy způsobenými silným větrem.

17:02 - Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška prognózy vodohospodářů předpokládají, že by povodeň měla na jihu Moravy kulminovat do 48 hodin. Množstvím vody by měla být srovnatelná s velkou vodou z roku 1997.

16:54 - Provoz na železničních tratích na severovýchodní Moravě není výrazně omezen. Mezi výjimky patří trať 280 mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou, je tam zajištěn provoz po jedné koleji. Nesjízdné jsou některé regionální tratě: Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem, Frýdek-Místek - Lískovec u Frýdku, Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice, Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm. Železniční dopravu suplují autobusy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vozidla projíždějí přes rozvodněný lesní potok, který přetékal přes silnici u Dolní Bečvy na Valašsku.

Po 15. hodině byl také uzavřen úsek trati 321 Ostrava-Vítkovice, odbočka Odra, kvůli spadlým stromům v kolejišti.

16:35 - Postupující povodňová vlna hrozí lidem na Kroměřížsku. „Na 18.30 plánujeme evakuaci lidí z naší části Plešovec,“ informoval starosta Chropyně na Kroměřížsku Radovan Macháček. V Chropyni čekají velkou vodu hodinu před půlnocí.

16:09 - Provoz z Karviné směrem na Ostravu byl opět uzavřen, silnici před Karvinou zaplavila voda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vzestup hladiny Moravy nekomplikuje život pouze lidem, ale připravil o domov i zvěř. V hrázích řeky u Strážnice se usadila i početná kolonie krtků, voda je připravila o jejich podzemní domovy a nakonec je spláchla i z hráze do lužního lesa.

16:02 - Doprava z Karviné směrem na Ostravu byla zprovozněna ve dvou pruzích, a to i pro autobusy. Směr na Bohumín je možný jen s objezdy. Stejná je situace směrem na Těšín, cesta je možná jen s objezdem přes polské Kaczyce.

15:27 - Hladina vody na přehradách Olešné a Těrlicku překročila bezpečnostní přeliv.

15:15 - Jeden pruh na mostě z Karviné do Ostravy je průjezdný, ale pouze pro osobní vozy. Statici most dále zkoumají.

15:13 - Ministerstvo obrany je v případě potřeby připraveno nad rámec integrovaného záchranného systému nasadit do postižených oblastí vojáky, pozemní techniku a vrtulníky. Oznámil to krizový štáb ministerstva obrany.

15:08 - V Hranicích na Přerovsku byla uzavřena Komenského ulice. Ve spodní části u letního kina se vylila Ludina. „Nemá totiž kam odtékat. Znemožňuje jí to vysoká hladina Bečvy. Stejný problém jako s Ludinou máme i s Veličkou, která se rozlévá do Čechovy ulice,“ informoval Právo mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

15:00 - Vláda bude jednat o nasazení armády k likvidaci následků povodní na východě země. „Zatím to hasiči zvládají, ale vojáků bude potřeba, zejména pro obnovovací práce po povodních,“ řekl ministr vnitra Martin Pecina. Podle posledních informací už na některých horních tocích došlo ke kulminaci, nicméně voda nadále stoupá zejména na dolních tocích nebo na severu Moravskoslezského kraje. „Nejohroženější je Bohumín a také Karviná,“ řekl náměstek krajského ředitele hasičů Vladimír Vlček. Vodou je ohroženo 672 objektů, což představuje více než dva tisíce lidí.

Velká část těchto objektů byla evakuována a další evakuace se připravuje.

Hejtman kraje Jaroslav Palas řekl, že pokud by bylo armády je zapotřebí hned, je připravena zasáhnout. Takové požadavky však podle něj zatím nezazněly.

14:54 - V současné době v Beskydech, odkud do Olomouckého kraje přitéká Bečva, výrazně ubylo srážek, Český hydrometeorologický ústav ovšem předpokládá další déšť,“ řekl Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

14:38 - Tým Letecké záchranné služby v Ostravě byl posílen o horského záchranáře z Beskyd. Posádka je tak připravena i na operativní zásahy v podvěsu, či vysazení záchranného týmu ze vzduchu.

14:34 - Ostravský magistrát vyzval řidiče, aby nejezdili se svými auty do centra města. Kvůli uzavřeným zaplaveným silnicím doprava ve městě kolabuje. Lidé mají používat městskou hromadnou dopravu. Uvedla to mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

14:28 - Povodňová komise Olomouckého kraje vyhlásila ve 13 hodin stav ohrožení ve správním území obcí s rozšířenou působností Hranice, Lipník nad Bečvou a Přerov. Hladina řeky Bečvy v Hranicích bude podle dosavadních prognóz Povodí Moravy kulminovat večer kolem 22. hodiny. Zítra ráno kolem 9. hodiny se očekává kulminace v Přerově. Poté by hladina Bečvy mohla začít zvolna klesat.

14:22 - Spojení se komplikuje také z Havířova. "Ulice Ostravská je v jednom směru od Ostravy na Havířov uzavřena, uzavřena je také ulice mezidobí, Frýdecká, Obvodová, Podolkovická a Železničářů. V Horních Bludovicích hrozí evakuace šesti rodinných domků, týká se přibližně 20 lidí," uvedla mluvčí magistrátu Jana Pondělíčková. Havířov nabídl okolním obcím zajištění ubytování pro evakuované osoby.

14:03 -  Do Karviné se dá dostat také od Českého Těšína přes polsko obcí Kaczyce, což je to bývalý hraniční přechod s Polskem. Funguje také vlakové spojení.

13:25 - Most před řeku Olši z Ostravy do Karviné má na jednom z pilířů trhlinu. Statik zkoumá, zda vydrží případnou zátěž. Karviná je odříznutá ze všech stran. Potenciálně ji lze objet přes Chotěbuz a dále přes Polsko, ale i tam řádí rozvodněné toky.

13:25 - Silnice mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem je i nadále uzavřená. Voda však již výrazně klesla a první řidiči zkoušejí zaplavený úsek u Jarcové projet.

13:21 - Hranice na Přerovsku zřídily nepřetržitou povodňovou linku  581 828 180. „Bečva zde stále stoupá, výška její hladiny už přesáhla 6 metrů. Probíhá evakuace z ohrožených oblastí,“ řekl Právu mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

13:18 - Pro krizové volání v souvislosti s povodněmi jsou ve Zlíně k dispozici linky 577 630 280 a 577 630 260, ve Vsetíně linky 571 410 592, 571 410 593 nebo 571 491 107.

12:50 - Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla v poledne hladina řeky Bečvy v Přerově. „Doporučujeme lidem odvézt vozidla do vyšších míst města a vyklidit materiál ze sklepů,“ řekl Právu mluvčí zdejší radnice Bohuslav Přidal.

12:42 - Ve Valašském Meziříčí bylo z důvodu nedostatku materiálu přerušeno budování protipovodňových hrází, uvedla Česká televize.

12:39 - Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen i na řece Moravě ve Strážnici.

12:36 - Silničáři v obou směrech zavřeli most mezi Ostravou a Karvinou. Jde o jednu z důležitých komunikací v kraji. Most musí prohlédnout statik. Je podezření, že řeka Olše narušila jeden z pilířů. Most bude zavřený nejméně někiolik hodin. Šlo o poslední otevřenou komunikaci do města. Karviná je tak úplně odříznutá od okolí.

"Jede tam náš statik, který to musí posoudit, zda e možné spustit přes most dopravu," řekla Právu mluvčí magistrátu v Karviné Šárka Swiderová

12:32 - Zlínští hasiči zajišťují pro obyvatele zaplavených měst a obcí vysoušeče. "Celkem bude potřeba více než 600 vysoušečů. Budou poskytnuty městským úřadům ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a v Rožnově pod Radhoštěm, které je budou distribuovat dál,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

12:27 - V Hranicích na Přerovsku byla v ohrožených oblastech vyhlášena evakuace. Týká se obyvatel podél Bečvy v ulicích Mostní, Tyršova, Žáčkova a ve spodní části Havlíčkovy ulice. „Pod vodou je také Kropáčova ulice, místní část Rybáře, voda protéká také do Sadů Čs. legie,“ řekl Právu mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

12:21 - Hasiči ve Vsetíně čerpají vodu ze zatopených míst, například ze školy na ulici Turkmenské, ze zatopeného domova Jitka nebo školy Na Ohradě. Od rána čerpali také vodu ze sklepních prostor v městských  lázních a jedné z bank.

12:13 - Povodňová komise ve Vsetíně oznámila, že místní toky začínají viditelně klesat, o dvacet centimetrů z 3,8 metru na 3,6 metru poklesla také hladina řeky Bečvy.

12:09 - V Ostravě začalo znovu velmi silně pršet. Deště mají podle předpovědi vytrvat nejméně do úterý

12:08 - Záchranáři evakuují nemocnici v Bohumíně. Svá lůžka musí opustit pacienti interny a gynekologie. Do sklepů se tlačí voda a hrozí, že zaplaví elektrickou rozvodnu.  Záchranka pacienty rozváží do nemocnic v Orlové a Karviné. Evakuují se i další části města. To čeká stoletou vodu.

11:47 - V Karviné hrozí zatopení dalších částí města: Fryštátu - část Bělidla, Starého Města, dalších částí Darkova a zóny Nové Pole. Karviná přiravuje evakuaci lidí i z těchto oblastí. Také pacienti lázní z léčebny Darkov - staré lázně (asi 250 pacientů) jsou postupně upozorňováni, že budou nejspíše přesunuti do Rehabilitačního sanatoria a do karvinských základních škol.

Foto: Právo

Hasiči odčerpávají vodu z podchodu v Českém Těšíně

11:45 - Krizový štáb rozhodl o uzavření základních a mateřských škol v Českém Těšíně. Řeka Olše ve městě již dosáhla svého historického maxima - je na 531 centrimetrech. Připraveno je evakuační centrum.

11:36 - Nemocnice ve Valašském Meziříčí kvůli povodním odložila několik plánovaných operací. Někteří lékaři se nemohli dostat do práce. Chod nemocnice není v současné chvíli nijak ohrožen.

11:34 - Na přehradě Bystřička na Vsetínsku podle hasičů nehrozí, že by se voda dostala přes hráz. „Po konzultaci s hrázným sdělujeme, že situace je stabilizovaná, přetečení vody přes těleso hráze nehrozí. Jediné co může nastat je situace, kdy začne voda přetékat přes stavební přeliv hráze, k čemuž je toto zařízení také vybudováno,“ uvedl mluvčí Ivo Mitáček.

11:22 - Vláda se v 15 hodin mimořádně sejde k řešení situace na Moravě a ve Slezsku.

11:18 -  V Ostravě jsou připraveny dva vrtulníky k záchraně osob na laně.

11:15 - Přerovská radnice vyzvala obyvatele níže položených míst, aby přeparkovali svá vozidla, protože hrozí rozliv vody z řeky Bečvy. Své obchody začali ve městě vyklízet někteří jejich majitelé. Město se chystá uzavřít lávku přes Bečvu u Michalova.

10:53 - V Rožnově pod Radhoštěm získají občané informace na telefonním čísle povodňové komise 571 661 230.

10:49 - Průtoky v Ostravě v této chvíli dosahují 5leté vody. Předpokládá se, že na Odře v Ostravě-Svinově může být dosaženo průtoku až padesátileté vody. Podle ČHMÚ dochází k nepatrnému slábnutí srážek. Na hřebenech hor dochází k ochlazování a změně srážek na sněhové.  Z toho důvodu lze očekávat zpomalování průtoku na vodních tocích. Ke kulminacím hladin bude docházet v průběhu dnešního podvečera až zítřejšího dopoledne.

10:46 - Na dolním toku řeky Moravy bude ještě v pondělí vyhlášen třetí a tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Ve Strážnici na Hodonínsku k tomu chybí již jen šest centimetrů. Zatím v ní platí druhý stupeň - pohotovost, stejně jako v Lanžhotě na Břeclavsku.

10:41 - Kvůli počasí vyhlásili energetici kalamitní stav už v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. V Ostravě jsou desítky domácností bez tepla.

10:26 - Podle policie bude v nejbližší době zaplavena dálnice D1 mezi Bohumínem a Ostravou. Karviná se chystá na další evakuaci v jednotlivých částech.  [celá zpráva]

10:25 - Hasiči se nadále snaží pomáhat při záchraně domácích zvířat, ale také při evakuaci některých občanů z ohrožených míst. Přes zaplavené silnice je komplikované projet i technikou záchranářů, hasiči hledají alternativní cesty, dojezdové časy pomoci se prodlužují.

10:22 - Zlínský kraj zřídil speciální telefonní linku pro veřejnost 420 577 043 171, kde mohou lidé získat aktuální informace o stavu hladiny řek a celkové situaci v kraji.

10:12 - Začíná evakuace lidí v Bohumíně.

10:09 - Evakuované rodiny z Darkova, Sovince a Dolů sváží autobusy do prostor Základní školy Prameny. Ta je připravena na 100 lidí. Jsou připraveny lehátka, přikrývky, jídlo. V nouzi je možno rozšířit prostor až na 300 osob do vedlejší školy. Trojky v Karviné platí prakticky na všech přítocích řeky Olše.

9:57 - Voda zavřela hlavní silniční tah z Karviné do Českého Těšína. V Ostravě je zavřeno deset silnic. Omezena je i městská hromadná doprava.

9:48 - Těhotnou ženu se snaží evakuovat hasiči na člunu v Jarcové u Valašského Meziříčí. „Žena telefonovala, že okolí domu je zaplavené vodou a že se nestihne z místa dostat a potřebuje pomoc. Hasiči se tam vydali se člunem,“ řekl mluvčí hasičů zlínského kraje Ivo Mitáček. [celá zpráva]

9:42 - Ve Vsetíně zůstává neprůjezdná silnice I/57 z Bystřičky do Valašského Meziříčí.

9:40 - V Petřvaldu na řece Lubině byl vyhlášen stupeň extrémního ohrožení. Hladina tam v 9:20 dosáhla 233 centimetrů.

9:37 - Intenzivní srážky komplikují život i na jihu Polska a rozvodněné toky si tam již vyžádaly první oběť. Odra, Olše a Visla i další říčky a potoky v jejich povodí se vylévají ze břehů. Některé vlaky na Slovensko dočasně nejezdí, spoje do Česka nabírají zpoždění.

9:35 - Město Frýdek-Místek požádalo krajský úřad o vyhlášení stavu nebezpečí. Řeka Ostravice je v celém svém toku vylitá z břehů, místy chybí jen pár desítek centimetrů a voda se přelije přes mosty a lávky.

9:28 - ČEZ informoval, že přerušení dodávek elektřiny bylo způsobeno poryvy velmi silného nárazového větru, pády větví a stromů do vedení, což způsobilo přetržení vodičů na řadě míst. V případě, že hladiny budou nadále stoupat, je společnost připravena z bezpečnostních důvodů odpojit rozvodné zařízení od proudu.

9:24 - Počet míst s vyhlášeným třetím stupněm povodňové aktivity se podle informací povodí Odry a Moravy z deváté hodiny zvýšil na 19.

9:21 - Rožnovská Bečva dosáhla ve Valašském Meziříčí úrovně padesátiletého průtoku. Hasiči dodají dopoledne do města 5000 protipovodňových pytlů ze základny logistiky v Olomouci.

9:18 - Na Vsetínsku je nejhorší situace na přehradě Bystřička, které do naplnění k hraně přelivu schází ještě asi 2,5 metru. Podle zástupců Povodí Moravy dojde při stávajícím přítoku k naplnění přehrady asi za čtyři hodiny.

9:10 - Na říčce Porubce v Ostravě-Porubě prudce stoupá hladina vody. Objemový průtok v krychlových metrech odpovídá desetileté vodě. Na Porubce platí III. stupeň povodňové aktivity.

9:07 - V Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku se ráno převrátilo do zdejšího štěrkového rybníka auto místního sboru dobrovolných hasičů. „Dvěma hasičům, kteří jeli monitorovat stav na řece Bečvě, se podařilo z vozidla vyprostit,“ řekl Právu mluvčí olomouckých hasičů Jaroslav Hrubý.

9:00 - Dlouhotrvající déšť přetížil vzrostlé stromy v centru Zlína natolik, že pracovníci odboru městské zeleně začali ořezávat silné větve ohrožující lidi zejména na tržišti. Ve Zlíně zatím platí první stupeň povodňové aktivity na řece Dřevnici.

8:52 - Povodňová komise Olomouckého kraje oznámila, že Bečva dosáhne na území kraje až dvacetileté vody. V některých lokalitách lze očekávat rozliv vody směrem k obydleným územím. Hasiči již museli evakuovat některé nebytové prostory v Ústí. V Teplicích nad Bečvou staví protipovodňovou hráz z pytlů s cílem ochránit lázeňskou kolonádu.

8:47 - Hasiči museli kvůli ohrožení velkou vodou evakuovat v Karviné 40 rodinných domků v částech Darkov, Sovinec a Doly. Ohrožuje je řeka Olše.

8:45 - Počet míst s vyhlášeným třetím stupněm povodňové aktivity se podle informací povodí Odry a Moravy z 8:20 zvýšil na 18.

8:32 - Na Ostravici a Lubině dosáhnou hladiny v nejbližších hodinách úrovně padesátileté vody.

8:23 -  Třetí povodňový stupeň platil v osm hodin celkem na 17 místech Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

8:13 - ČD oznámily, že uzavřen je i úsek Hustopeče nad Bečvou - Hranice na Moravě v Olomouckém kraji.

8:11 - Bez proudu je na Brutálsku a Vsetínsku 10 000 domácností. Energetici vyhlásili kalamitní stav.

8:10 - Druhý stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na řece Moravě v Kroměžíži a Otrokovicích.

8:07 - Na několika tratích v Moravskoslezském kraji je z důvodu záplav přerušen provoz.

Zavřené úseky tratí
Frýdek-Místek - Lískovec u Frýdku
Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice
Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm
Ostrava-Svinov - Ostrava-Vítkovice
Háj ve Slezsku - Děhylov
Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem
Bystřice (Bystrzyca) - Třinec
Hustopeče nad Bečvou - Hranice na Moravě

8:03 - Kvůli záplavám, které postihly Rožnov pod Radhoštěm, zůstanou nejméně v pondělí uzavřeny některé školy. Ředitelské volno vyhlásily ZŠ Videčská, ZŠ Pod Skalkou, ZŠ Sedmikráska a Základní umělecká škola.,“ informoval mluvčí Městského úřadu v Rožnově pod Radhoštěm  Tomáš Gross. Výrazné komplikace ve městě způsobují výpadky elektrického proudu.

7:58 - Ve Valašském Meziříčí probíhá evakuace další 100 lidí z dvaceti rodinných domků v místní části Juřinka. Kvůli neustále stoupající hladině Rožnovské Bečvy nebude v provozu základní škola Křižná, mateřská škola Křižná a základní a mateřská škola Křižná. Občané byli upozorněni rozhlasovým a varovným systémem.

7:43 - Povodňová komise ve Valašském Meziříčí se rozhodla požádat hejtmana Zlínského kraje o vyhlášení stavu nouze. Ke stejnému kroku se rozhodlo i město Rožnov pod Radhoštěm.

7:41 - Od neděle do pondělního rána zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji u více než 630 událostí. Většina z nich byla spojena s povodňovou situací na tocích v kraji.

7:34 - Na Vsetínsku je nejhůře ve Valašském Meziříčí, kde se Rožnovská Bečva vylila ze svých břehů, zaplavila spodní část Hrachovce, lokalitu Kouty, ulici Vrbenskou a z části Vodní, podjezd do Poličné a část v místní části Juřinka. Silnice I/57 směrem z Valašského Meziříčí na Vsetín je zatopena, osobní auta zatím projíždějí s velkou opatrností. Výpadovka na Rožnov pod Radhoštěm je již také pod vodou, osobní automobily neprojedou.

7:25 - V Moravskoslezském kraji byl vyhlášen stav ohrožení.

Utonulá v Třinci

"Když se kolem půlnoci vrátil z odpolední směny majitel tohoto domu, našel dům otevřený, v kuchyni se připalovalo jídlo. Zavolal proto policisty, kteří společně s ním našli jeho 69letou matku 60 metrů od domu v korytě toho potoka utonulou," uvedl mluvčí policie Ivan Žurovec.

Nejvyšší třetí stupeň povodňové aktivity platí v pondělí ráno na 13 tocích na na severu Moravy a ve Slezsku. Vážná je situace na Olši, Odře, Stonávce, Petrůvce, Jičínce. Ve Zlínském kraji pak na Bečvě a Vsetínské Bečvě. Stoupá i hladina Moravy.

Evakuace ve Valašském Meziříčí

Záchranáři během noci nabídli evakuaci obyvatelům z ostravské části Koblov, kde se rozvodnila řeka Odra. většina z nich to ale odmítla, řeka ale rychle stoupá. Už večer byli evakuováni lidé z ubytovny ve Valašském Meziříčí. [celá zpráva]

„Byli převezeni do ubytovny na letním stadionu. Pokoje jsou zde v případě potřeby přichystány i pro další obyvatele města a jeho místních částí,“ informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Šmídová.

Ve městě neustále probíhá plnění pytlů pískem, dosud jich bylo naplněno a rozvezeno přes 3500 kusů, pytlování však nekončí. Písku je stále dostatek, pomalu však docházejí pytle. „Město požádalo o pomoc Krajský úřad Zlínského kraje, ten přislíbil pomoc jak jen nejrychleji to bude možné,“ řekla Šmídová.

Na evakuaci se před 5. hodinou ráno začali připravovat občané místní části Juřinka a části Kouty ve Valašském Meziříčí.

Z břehů se vylévá i říčka Ostravice ve Frýdku-Místku. Obdobná situace je nyní i na dalších místech podél jejího toku. Lávky pro pěší byly uzavřeny.

Na Moravě má silně pršet až do úterý.

Krizové linky

Zlínský kraj

577 043 171

Rožnov pod Radhoštěm

571 661 230

Zlín 

577 630 280

577 630 260

Vsetín

571 410 592

571 410 593

571 491 107

Bohumín

596 092 127

596 092 235

737 596 092

732 596 092

Informace o evakuovaných pacientech z bohumínské městské nemocnice získají příbuzní na telefonních číslech 777 322 316 a 731 130 710.

Karviná

596 387 322

596 387 437

596 387 427

724 542 461

724 542 462

Hranice na Přerovsku

581 828 180 

Ostrava

974 723 280

Kroměříž

577 043 171

Dopravní situace v Moravskoslezském kraji

596 110 927

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje zřídil krizovou linku humanitární pomoci

950 730 730

Jihomoravský kraj

541 656 821 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám