Hlavní obsah

Církev uvažuje, že zastaví spor o katedrálu sv. Víta

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudní pře mezi katolickou církví a českým státem o vlastnictví svatovítské katedrály v Praze by mohla skončit smírem. Pražský arcibiskup Dominik Duka začal jednat se zástupci Metropolitní kapituly u svatého Víta i Kolegiátní kapitulou Všech svatých na Hradě pražském o tom, zda by mohli stáhnout stížnost podanou k Ústavnímu soudu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Pře o katedrálu se táhne již 17 let. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu patří státu. Církev neuspěla s dovoláním k Nejvyššímu soudu, a proto podala před rokem ústavní stížnost, ke stížnosti kapituly se přidal i tehdejší pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk.

Po jeho odchodu vyzval Ústavní soud nového pražského arcibiskupa Dominika Duku, aby zvážil, zda chce ve stížnosti pokračovat.

„Jestliže by chtěli vzít ústavní stížnost zpět, je to možné. Ústavní soud by poté řízení zastavil. To v praxi znamená, že bude muset Ústavnímu soudu právě Duka sdělit, zda chce místo svého předchůdce jako vedlejší účastník řízení před soudem vystupovat,“ řekl Českému rozhlasu soudce Vojen Güttler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám