Hlavní obsah

Češi můžou být na sebe pyšní, vzkazuje Wintonovo "dítě"

Právo, los

Bylo mu pouhých 11 let, když v roce 1939 utíkal spolu s osmiletým bratrem z tehdejšího německého protektorátu Čechy a Morava do Anglie. Jeli vlakem v rámci akce, již zorganizoval Brit Sir Nicholas Winton a díky níž se před krutou smrtí v plynových komorách zachránilo 669 československých židovských dětí.

Foto: MO ČR, Právo

Hugo Marom

Článek

„Nebyl jsem tehdy vůbec smutný, když jsem odjížděl. Kdo z nás mohl tušit, že rodiče už nikdy neuvidíme?“ vzpomíná Hugo Marom, jeden z izraelských válečných veteránů československého původu, jenž na pozvání Ministerstva obrany ČR přijel do své vlasti oslavit 65. výročí porážky německého nacismu.

 Češi se k nám chovali skvěle, nemají se zač stydět a jsem jim vděčný.
Hugo Marom

Do Prahy na vlak života ho z rodného Brna doprovázel otec. „Bral jsem to jako výlet,“ řekl Právu. „Neskutečně si hrdinství rodičů vážím. Vše si protrpěli dvakrát: poprvé, když nás jako své děti poslali do v té době bombardované Anglie, a pak, když šli do plynu. Naštěstí umírali s pocitem, že spasili své děti,“ poznamenal bez hnutí brvou 82letý muž.

Marom se po válce vrátil do Brna. V roce 1948 prošel pilotním výcvikem a odešel do Izraele, kde sloužil jako důstojník v armádě. Na českou zemi stále vzpomíná. Příliš nechápe, proč řada Čechů shazuje svou historii a chování národa za německé okupace.

„Měli jsme výborné přátele, rodinu Sekalových. Když gestapo sebralo mé rodiče a poslalo je do koncentráku, v noci přijel jeden z nich s náklaďákem, všechny cennosti odvezl a zakopal na bezpečné místo,“ podotkl válečný veterán.

„Když jsme se s bráchou vrátili, tak nás na místo odvedl a všechno odevzdal. V které jiné zemi se něco takového stalo? Češi se k nám chovali skvěle, nemají se zač stydět a jsem jim vděčný,“ oceňuje ještě po letech Marom.

Anketa

Jsou podle vás Češi zbabělý národ?
Ano
61,3 %
Ne
38,7 %
Celkem hlasovalo 15249 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám