Hlavní obsah

Za skandály na právech v Plzni se mají zodpovídat Zachariáš, Kindl a Telecký

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek, Patrik Biskup

Vinu za skandální postupy na plzeňské právnické fakultě údajně nese bývalý děkan Jaroslav Zachariáš, jeho předchůdce, pozdější proděkan Milan Kindl a dále Daniel Telecký, někdejší předseda tamního akademického senátu. Podle nynějšího děkana Jiřího Pospíšila by se kromě nich měli zodpovídat také další kantoři včetně exproděkana Ivana Tomažiče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Milan Kindl

Článek

„To jsou hlavní osoby zodpovědné za kauzy na plzeňské právnické fakultě,“ řekl Právu děkan Jiří Pospíšil. O něco menší podíl viny nese i další trojice bývalých zaměstnanců fakulty: exproděkan Ivan Tomažič, učitelé Ondřej David a Jan Suchý. Vyplývá to ze zprávy, kterou vypracovalo nové vedení fakulty. „Už jsme ji předali okresní státní zástupkyni,“ uvedl Pospíšil.

Šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená Právu potvrdila, že obdržela z právnické fakulty trestní oznámení. „To podání ale není dostatečné podložené tak, abychom v tom mohli zahájit šetření. Proto jsem fakultu vyzvala k tomu, aby svá tvrzení doplnila o konkrétní věci, například listinnými důkazy,“ uvedla Zelená.

Studia bez kontroly

Podle zprávy, kterou škola vypracovala pro akreditační komisi, například Kindl ještě ve funkci děkana zavedl systém vyhlášek, které prodlužovaly v rozporu s předpisy dobu pro splnění studijních povinností. „Tím zcela zlikvidoval kontrolu studia a umožnil, aby na fakultě studovaly osoby, jimž mělo být studium už dávno ukončeno,“ stojí ve zprávě. „Věčné“ studenty toleroval i jeho následovník Zachariáš - pětileté magisterské studium si tak někteří užívali i třináct let.

Oba děkani uznávali studentům i zkoušky a zápočty složené ještě za socialismu v osmdesátých letech minulého století. Přitom podle pravidel Západočeské univerzity nesměly uplynout od skončení předchozího studia déle než dva roky.

Kindl ve funkci proděkana nepředkládal senátu včas materiály týkající se přijímacích řízení.

Ty byly kapitolou samy o sobě - třeba v roce 2004 bylo na fakultu přijato jednašedesát procent uchazečů až na základě přezkumného řízení, ještě loni se na školu takto dostala skoro polovina zájemců. „Panoval zde netransparentní systém, kterým mohli procházet lidé, aniž by se na to přišlo. Když přijmete na odvolání šedesát studentů, tak mezi nimi tři speciální jména nikdo nepostřehne,“ upozorňovala už dříve šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Zneužití funkce

Podle děkana Jiřího Pospíšila byl jedním z největších problémů fakulty program celoživotního vzdělávání. Titul bakalář díky němu získalo až tři sta absolventů - stačilo jim absolvovat dvouletý kurz zakončený písemným testem a pak už jen vykonat státní závěrečnou zkoušku. Za program odpovídal Telecký.

„Jako garant kursu selhal, nezajistil naplňování podmínek akreditace,“ uvádí zpráva fakulty. Děkan Zachariáš pak v rámci tohoto programu účastníkům kurzu uznával i předměty, které vůbec neabsolvovali. „Zjevně tím zneužíval svojí funkci,“ uvádí zpráva.

Telecký Právu sdělil, že neví, co by na zmíněném programu mělo být špatně. „Navíc jsem ho jen organizoval, nebyl jsem jeho garant. A doteďka mě v této věci nikdo neoslovil, nikdo si nevyžádal žádné podklady, vůbec netuším, odkud ty informace čerpají,“ podotkl Telecký.

Tomažič, David a Suchý mimo jiné figurovali u nestandardních obhajob kvalifikačních prací, která probíhaly mimo evidenci příslušných kateder.

Reklama

Výběr článků

Načítám