Hlavní obsah

Průzkum: Negativní nálada vůči Romům po roce mírně opadla

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtina obyvatel má jednoznačně negativní vztah k romské populaci žijící v Česku, mírně odmítavý postoj pak deklarovala v průzkumu agentury STEM třetina dotázaných. Po loňském nárůstu nespokojenosti s Romy se nálada veřejnosti mírně zlepšila, nicméně vyloženě pozitivní vztah k romské menšině vyjádřilo sotva pět procent lidí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle dubnového průzkumu více než dvěma třetinám respondentů Romové vadí, z toho dokonce osm procent vyjádřilo k Romům odpor. Protiromská nálada se oproti loňsku mírně ovlažila a dostala se na svou obvyklou úroveň.

Velmi dobrý vztah k romské menšině deklarovalo pouhé jedno procento, vlídně pak Romy hodnotí další čtyři procenta dotázaných. Pětina Čechů uvedla, že má k Romům stejný vztah jako k ostatním, osm procent se o romskou otázku vůbec nezajímá.

„Loňský dílčí vzestup negativních nálad vůči romské populaci byl patrně jen dočasný. Svou roli v následném poklesu mohly sehrát iniciativy ministra Kocába v oblasti práv etnických menšin i jednoznačně odmítavý postoj většiny veřejnosti k brutálnímu útoku na romskou rodinu ve Vítkově, který skončil trvalými zdravotními následky pro malou Natálku,“ uvádí autoři průzkumu.

Vývoj vztahu k Romům podle STEM (v procentech)
Postoj200820092010
Negativní vztah667167
Pozitivní vztah435
Stejný jako k ostatním211820
Lhostejnost988

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb byl podle průzkumů ve společnosti poměrně dobře známým členem vlády, který zároveň sbíral nejvíce minusových bodů. Kocáb byl mimo jiné také autorem iniciativy, v jejímž rámci se politikové zavázali k boji proti narůstajícímu extremismu. Podle ministerstva vnitra se tyto tendence podařilo již omezit.

Ministerstvo bez portfeje původně navržené zelenými nyní spravuje premiér Jan Fischer, volební programy stran už ale naznačují, že resort po volbách zanikne. O jeho zrušení se ostatně mluvilo již při sestavování úřednického kabinetu.

Že otázka romské menšiny nevyžaduje žádnou větší péči, se domnívá i valná většina účastníků průzkumu. Myslí si to tři čtvrtiny respondentů, opačný názor deklarovalo 23 procent lidí. Také jejich řady se ve srovnání s loňskými daty rozšířily o čtyři procentní body.

Mělo by se v ČR více dbát na práva romské menšiny?
Názor200820092010
Souhlasím211923
Nesouhlasím798177

Zcela beze změny naopak zůstal postoj veřejnosti k otázce, zda by každá etnická skupina nebo menšina měla mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků. Stejně jako před rokem sdílí tento názor 52 procent lidí a nesouhlasí s ním 48 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám