Hlavní obsah

Kvůli kritice státních maturit od ČSSD a ODS odmítají školy generálku

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvu školství hrozí z ostudy kabát. Do plánované podzimní generálky státních maturit, jejíž příprava vyjde na 140 miliónů korun, se zatím přihlásilo pouze 150 středních škol z celkových 1433.

Článek

Podávat přihlášky k celostátnímu testování nanečisto mohou přitom ředitelé už od března, čas mají už jen do 14. května. Jenže je odradily kritické výroky představitelů obou hlavních politických stran. Ti označují nové maturity za paskvil a slibují, že je po volbách odloží či definitivně zruší.

Generálka má proběhnout od 11. do 14. října. „Nás se ale netýká. Nezúčastníme se,“ řekla Právu ředitelka pražského Gymnázia Oty Pavla Jana Hrkalová s tím, že hlavním důvodem je mimo výroky politiků též fakt, že jednotné zkoušky dosud nejsou legislativně pokryty.

„Chybí vyhláška i novela školského zákona. Nikdo tak netuší, jak má být generálka organizována,“ upřesnila Hrkalová.

Dodala, že od zkušebního testování škola odstoupila poté, co se nedávno od maturit distancoval i volební lídr ODS Petr Nečas slovy, že jde o „buzeraci studentů i učitelů“.

Na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích ještě váhají, zda se generálky zúčastní. „Budeme o tom jednat. Nejsme zatím ještě rozhodnuti,“ řekl Právu ředitel Zdeněk Dvořák.

Jestliže generálkou projde jen hrstka škol a strany po volbách státní maturity nezruší, třeba kvůli dlouhodobějším problémům s ustavováním nové Sněmovny, vznikne problém.

Podle nových pravidel se má totiž za rok naostro maturovat celkem na 1433 gymnáziích, středních odborných školách a učilištích. Mluvčí Národního ústavu odborného vzdělávání Zoja Franklová doplnila, že jen gymnázií je 379.

Novela už neprojde

Pavel Zelený, šéf ministerské organizace Cermat, která nové maturity už 14 let připravuje, generálku brání. „Je jedinečnou příležitostí pro žáky posledních ročníků získat přímou zkušenost s testy a písemnými pracemi povinných zkoušek,“ zdůraznil Zelený. „Stále věříme, že se další školy ještě přihlásí,“ řekl k tomu Právu mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Novelu, která zpřesňuje pravidla nových maturit a prošla zatím pouze prvním čtením, Sněmovna do voleb ale už nejspíš projednat nestihne. Podle Zeleného není však nutná. Pouze prý technicko-legislativně upřesňuje podmínky.

Nicméně při nových maturitách kvůli chybějícímu předpisu hrozí, že propadne více dětí. Součástí byl totiž paragraf, který počítal s tím, že by ministr školství mohl rozhodnout o snížení hranice úspěšnosti zkoušky v případě, že vyhodnocené výsledky ukážou nadměrně vysokou úroveň neúspěšnosti žáků. K tomu došlo například v Polsku.

Studentský protest dva dny po volbách

Jiní oslovení ředitelé naopak míní, že maturity budou. Politici se podle nich nyní chtějí svými sliby v kampani zavděčit prvovoličům z řad studentů, kteří proti zkouškám hromadně protestují a stejně jako loni se šikují na facebooku, aktuálně ve skupině Demonstrace proti státní maturitě, jež vznikla začátkem dubna.

„Do ulic chceme vyjít, až se nás přihlásí 20 tisíc,“ napsali tehdy zakladatelé skupiny. Včera měla už přes 35 tisíc fanoušků. Demonstrace je naplánována na 1. června 2010 v Praze. Tedy dva dny po volbách.

Proti jednotné maturitě brojí už také 178 středních škol v internetové e-sborovně. Petice čítala v dubnu 2500 podpisů učitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám