Hlavní obsah

Anarchisté napadli televizní štáb, tvrdí, že ochranku tvořili neonacisté

Právo, Novinky, ČTK, jov, trj, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik anarchistů napadlo odpoledne u pražského Rudolfina cestou na Střelecký ostrov doprovod jednoho z TV štábů, strkanici uklidňoval antikonfliktní tým policie. Incident však nepřerostl do větších rozměrů a podle policie nebude dále nikterak vyšetřován.

Článek

Projevem na téma konzum začalo krátce po poledni před pražským obchodním centrem Palladium na náměstí Republiky nahlášené shromáždění sympatizantů anarchistického hnutí. Průvod více než 200 anarchistů zamířil z pražského náměstí Republiky na Střelecký ostrov.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pochod anarchistů podél Vltavy

U Rudolfina napadlo několik účastníků pochodu doprovod jednoho z televizních štábů, oblečený do leteckých bund - bomberů.

Anarchisté: ochranku tvořili neonacisté

"Došlo ke konfliktu s ochrankou štábu TV Nova, kterou tvořili nám známí neonacisté. Tito nereagovali na opakované výzvy k opuštění demonstrace, což vedlo k jejich fyzické konfrontaci," informovala tisková zpráva, kterou Novinkám v sobotu odpoledne zaslala Československá anarchistická federace.

"Ochranku, která doprovází naše štáby na akce, aby chránila naše lidi a techniku, si najímáme od externí společnosti. Je to standardní postup jako u jiných služeb," reagovala pro Právo mluvčí TV Nova Michaela Fričová a přímo tak nevyvrátila tvrzení anarchistů.

Strkanici uklidňoval antikonfliktní tým policie, poté se rovněž zvýšil počet policistů, kteří na akci anarchistů dohlíželi.

Policie: Útok nebyl nezákonný

„Nejednalo se o žádný zásadní incident. Vše se obešlo bez zranění či poškození na majetku. Napadení to ani nechtěli oficiálně řešit a policie věc vyhodnotila s tím, že nešlo o nic nezákonného,“ řekl Právu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z účastníků pochodu anarchistů

Anarchisté se na svou akci vybavili transparenty, na jednom z nich bylo heslo "Hledejme řešení v sobě, a ne ve volební urně". Někteří z přítomných se posilňovali alkoholem z plastových lahví. Akci přihlížela i řada turistů. Na Střeleckém ostrově si chtějí anarchisté již tradičně připomenout konání první prvomájové demonstrace v Praze v roce 1890.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Anarchisté pochodující centrem Prahy

Po skončení programu se začali účastníci demonstrace přesunovat na May Day festival, který již třetím rokem pořádá Antifašistická akce na Císařské louce.

Na projevu DSSS kontrolovali policisté občanky

Na náměstí Jiřího z Poděbrad svolala shromáždění k oslavě Svátku práce krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Projev lídra Tomáše Vandase si přišlo poslechnout přes 100 lidí. Policisté kontrolovali příchozím doklady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr DSSS Tomáš Vandas si stěžoval, že policie kontroluje účastníky jeho mítinku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Vandas svým projevem příliš nezaujal, většina posluchačů se rozešla před jeho koncem.

Plánovaný pochod centrem Prahy organizátoři odhlásili a krátce po poledni shromáždění rozpustili. DSSS je nástupkyní soudem zakázané Dělnické strany, někteří z účastníků mítinku třímali vlajky právě zakázané Dělnické Strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stoupenci zrušené Dělnické strany a Dělnické mládeže, na jejíž zrušení zatím sbírá policie podklady.

Vandase si vyslechl i muž, který pohladil Obamu

Během dlouhých projevů postupně ubývalo účastníků mítinku, takže závěru akce se na náměstí s vlajícími vlajkami dočkala jen asi třetina původně shromážděných. Mezi posluchači byl i Rom Jiří Suchý, známý tím, že pohladil amerického prezidenta Baracka Obamu a neúspěšně žádal o azyl v Kanadě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rom Jiří Suchý, který pohladil Obamu, mezi extremisty

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Suchý si čte propagační materiál DSSS.

Někteří z příznivců DSSS se s ním na památku vyfotografovali. Na klid kromě policistů v uniformách a v civilu dohlíželi i členové policejního antikonfliktního týmu v oranžových vestách.

Reklama

Výběr článků

Načítám