Hlavní obsah

Suverenita získá na tři týdny poslankyni, bývalou kandidátku ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec ODS Daniel Reisiegel se v pátek vzdal mandátu a jako náhradnice jeho křeslo převezme advokátka Klára Slámová, která na kandidátce ODS do voleb 2006 stála za ním. Slámová je nyní pražským lídrem Suverenity Jany Bobošíkové, strana tak bude mít vůbec poprvé své zastoupení v parlamentu. Jen na tři týdny, dosavadní průzkumy zatím straně příliš šancí v nadcházejících volbách nedávájí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Advokátka Klára Slámová

Článek

Daniel Reisiegel složil v pátek slib do rukou odstupujícího předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka, a tím zanikl jeho poslanecký mandát.

Slámová řekla, že už ve Sněmovně oznámila, že mandát neodmítne. Příslušné osvědčení by měla převzít příští týden. Rozhodnutí o tom, zda mandát odmítnout, nebo ne, prý bylo těžké. Slámová se rozhodla přijmout funkci poslance kvůli lidem, kteří jí dali v minulých volbách přednostní hlas. Řekla, že je nechtěla zklamat. Slámová složí slib na schůzi, která se plánuje na 18. května.

Reisiegel je v tomto období již pátým poslancem, který ze Sněmovny zamířil do NKÚ. Jako prvního zvolila Sněmovna poslance ČSSD Miloslava Kalu do funkce viceprezidenta úřadu. Dalšími členy vedení úřadu se pak stali poslanci Karel Sehoř, Pavel Hrnčíř (oba ODS) a Rudolf Kufa (ČSSD).

Reisiegel má k činnosti NKÚ blízko, pochvaluje si výjimečně Dohnal

Naproti tomu kandidáty, kteří nebyli poslanci a jejichž jména navrhl prezident úřadu František Dohnal, Sněmovna v posledním roce odmítala zvolit. Sám Dohnal na to poukázal loni v listopadu v rozhovoru s Rádiem Česko.

"Ten nátlak, nakonec jsem o něm mluvil, ten spočívá v tom, že pokud tedy nejsem ochoten navrhnout jména, která mi doporučí politické kluby, no tak pak se stane to, že to jméno Sněmovnou - to, které navrhnu - tak to Sněmovnou neprojde," řekl Dohnal. Tím mu podle jeho slov dávají jednotlivé politické kluby najevo, že "buďto to budou ti, kteří chceme, aby to byli, nebo vám nového člena nezvolíme".

Dohnal v pátek řekl, že záležitost jmenování nových členů úřadu je daná zákonem, a je tedy nutné, aby vznikl kompromis mezi jeho názorem a postojem Sněmovny. "Sněmovna v minulém období ten názor vyslovila jasně a já jsem rád, že třeba pan poslanec Reisiegel je původní profesí velmi blízký činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu," řekl Dohnal. Šestatřicetiletý Reisiegel je finančním auditorem a působil také jako auditor Meziparlamentní unie.

Svůj slib skládal nyní již bývalý poslanec do rukou předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), který se stal také již jen bývalým poslancem. Vlček odchází kvůli skandálu týkajícímu se údajně zneužité dotace ze státního rozpočtu, a také kvůli tomu, že svému bývalému asistentovi vracel miliónovou půjčku v hotovosti, ačkoli to zákon nedovoluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám