Hlavní obsah

Lui se omlouvá Topolánkovi, video vynesl prostředník. Blesk: přinesli ho sami

– Praha

Gay magazín Lui se ve svém třetím čísle omluvil bývalému předsedovi ODS Mirku Topolánkovi za rozpoutání kauzy, která vedla k jeho odvolání z pozice lídra strany. Byla zneužita naše důvěra a poškozeno dobré jméno magazínu i gayů, píše šéfredaktor Lui Jakub Starý a dodává, že Topolánkovy výroky unikly vinou prostředníka, který se na rozhovoru podílel. Blesk.cz se proti tomu ale ohradil s tím, že jim video přinesli k propagaci.

Článek

Mirek Topolánek byl natáčen při focení fotografií pro magazín Lui, který připravoval s tehdejším šéfem ODS rozhovor. Toto video, kde Topolánek hovoří například o premiéru Janu Fischerovi nebo o církvi, následně proniklo sestříhané na veřejnost a bylo příčinou Topolánkova pádu z čela ODS.

Šéfredaktor Starý se Topolánkovi omluvil se slovy: "Byla zneužita naše důvěra a poškozeno naše dobré jméno - to je však zanedbatelné ve srovnání s tím, jaké důsledky měla tato umělá kauza pro pana Topolánka."

Starý detailně popisuje okolnosti úniku materiálu do Blesku. "Přes prostředníka bylo domluveno focení v ateliéru na Starém Městě s fotografem Daliborem Konopáčem a jeho teamem stylistů a vizážistů. Stejný prostředník slíbil i zajištění vlastního kanálu na serveru Stream a požádal nás, abychom z focení udělali pár dokumentačních videozáběrů," píše magazín Lui.

Magazín Lui popisuje, že nafocené fotografie a videozáznam poté ve fotostudiu vypálili na dvě DVD. "Jedno si vzal náš šéfredaktor s tím, že si v redakci v klidu vybere fotografie, které použijeme pro časopis, a druhé dostal prostředník, který měl zajistit sestřihání videa pro Stream.cz a doručit vybrané fotografie z focení médiím. Ten pak, podle svých slov, nechal DVD s videem na recepci pracovníka Stream.cz, který je však shodou okolností i pracovníkem Blesku."

Video s Mirkem Topolánkem jsme nikde neukradli ani nezneužili, dokonce jsme se po něm ani nikde nepídili. Bylo nám doručeno přímo z magazínu Lui k propagaci jejich nového čísla.
šéfredaktor Blesk.cz Ivan Hamšík

"Onen člověk se, z nám neznámého důvodu, domníval, že materiály dostává k jakémukoliv použití a předal DVD do Blesku. Blesk je Blesk a inteligentnímu čtenáři není zapotřebí delšího komentáře," uvádí Lui. Video server údajně sestříhal tak, že otočil význam Topolánkových slov a zveřejnil jej na svých stránkách.

To však vyvrací šéfredaktor Blesk.cz Ivan Hamšík, podle kterého jim bylo video doručeno. "Tvrdě se ohrazuji proti nehorázným obviněním Jakuba Starého v časopisu Lui," uvedl pro Novinky.cz Hamšík.

"Video s Mirkem Topolánkem jsme nikde neukradli ani nezneužili, dokonce jsme se po něm ani nikde nepídili. Bylo nám doručeno přímo z magazínu Lui k propagaci jejich nového čísla. Tuto propagaci jsme domlouvali přímo s šéfredaktorem Jakubem Starým," píše Hamšík.

"Mám lidské pochopení pro lživá tvrzení Jakuba Starého, protože se zalekl toho, jaký rozruch rozhovor vyvolal. ODS mu začala zveřejnění videa klást za vinu, o čemž se také zmínil v rozhovoru s redaktorem Blesk.cz," dodává Hamšík.

Podle Lui se poté žádný novinář nezajímal o to, co Topolánek ve skutečnosti řekl, a přetiskl verzi Blesku. Podle této je exšéf ODS antisemita, který hovoří například o premiéru Fischerovi jako o "Židovi, který uhne". Ze zkráceného videa také vyplynulo, že Topolánek by chtěl "nakopat a zavřít všechny knedla-zela-vepřa, neboli voliče ČSSD."

"Že ve skutečnosti vysvětloval, že charakterové vlastnosti člověka nejsou dány jeho příslušností k náboženské nebo sexuální menšině, nikoho nezajímalo," píše Lui s tím, že reakcemi veřejnosti byli šokováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám