Hlavní obsah

Státní smutek za polské oběti bude znamenat vlajky na půl žerdi i zavřené herny

Vyhlášení státního smutku za oběti sobotní letecké katastrofy u ruského Smolenska, o němž bude v úterý jednat vláda, bude znamenat vyvěšení státních vlajek na půl žerdi a minutu ticha. Organizátoři by měli také zvážit konání veřejných akcí. Zcela zavřena by měla být kasina a herny. Smutek má být vyhlášen v den pohřbu obětí, kterým bude zřejmě sobota.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V den státního smutku budou státní vlajky spuštěny na půl žerdi.

Článek

Podle Filipa Kandy, mluvčího vicepremiéra a ministra zahraničí Jana Kohouta, kabinet patrně vyzve občany k minutě ticha v pravé poledne a rozhodne o tom, aby vlajky na vládních a dalších úředních budovách byly na půl žerdi.

Vláda podle Kandy organizátorům veřejných a kulturních akcí patrně doporučí, aby zvážili konání svých akcí. Kohout úterní jednání vlády povede, premiér Jan Fischer je ve Spojených státech.

Nemá právní úpravu

"Státní smutek je záležitost v podstatě zvyková. Nikdo jej nezpochybňuje, ale velkou právní úpravu nemá," vysvětlil Jan Bárta z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR.

Prezident Václav Klaus se s vládou v neděli dohodl, že ČR uctí památku obětí nehody polského prezidentského letadla dnem smutku. Pohřeb se bude konat zřejmě v sobotu.

Polský prezident s manželkou a téměř stovka dalších pasažérů stroje, mezi nimi mnozí polští politici a velitelé armády, zahynuli při nepodařeném přistání vládního speciálu na letišti u západoruského Smolensku. Polští představitelé letěli na pietní obřad do Katyně.

Kasina zůstanou zavřená

Podle šéfa protokolu Pražského hradu Jindřicha Forejta by bylo správné chystanou pietu v ČR označovat za "Den smutku". "Den smutku bude znamenat, že v poledne bude minuta ticha. Česká veřejnost tak bude mít možnost uctít památku obětí touto formou a na veřejných budovách budou staženy státní vlajky na půl žerdi," vysvětlil Forejt.

Právník Bárta připomněl zákon o užívání státních symbolů ČR, na jehož základě se na znamení státního smutku vyhlášeného vládou vyvěšují vlajky na půl žerdi. "Z toho nepřímo plyne, že vyhlásit státní smutek je v pravomoci vlády. Jinde tuto pravomoc nenajdete. Pravomoci vlády jsou dané ústavou, ale tam státní smutek, věc symbolická, napsán není," řekl Bárta.

Další zákon, který státní smutek zohledňuje, je loterijní zákon, podle kterého mají být zavřena kasina a herny.

V září 2001, kdy byl v ČR vyhlášen státní smutek za oběti teroristických útoků v USA, vláda například doporučila fyzickým a právnickým osobám, aby zvážily konání veřejných akcí, které by mohly narušit jeho důstojný průběh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám