Hlavní obsah

Nečas je připraven jednat o zrušení poplatků za recept

Volební lídr ODS Petr Nečas je po volbách ochoten diskutovat o zrušení zdravotnických poplatků za položku na receptu. Řekl to ve čtvrtek novinářům v Brně. Zdůraznil ale, že je přesvědčeným zastáncem poplatků a že zdravotnictví pomohly. Poplatek za recept je však obtížně vysvětlitelný, připustil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Já patřím mezi ty, kteří jsou připraveni diskutovat o udržení poplatků a o zrušení poplatku položky na receptu. Protože se ukázalo, že přestože to má jakési v uvozovkách vědecké zdůvodnění...., ten vzoreček je strašně složitý," uvedl Nečas. Poplatky podle něj umožňují lékárníkům snížit marže, což v důsledku snižuje cenu léků. Veřejnost však nevidí mezi těmito proměnnými přímou vazbu.

Nečas ve čtvrtek mluvil také o dalších přínosech, které podle něj poplatky přinesly. Ve zdravotnictví se podle něj díky nim ušetřilo deset miliard korun, což umožnilo o 40 procent zvýšit počet zákroků ve specializovaných centrech, jako jsou kardiochirurgická a onkologická. Dodal, že české zdravotnictví má po Lucembursku druhou nejnižší spoluúčast mezi zeměmi Evropské unie.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny od poplatků v ambulancích jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5000 korun na 2500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.

Proti poplatkům je část veřejnosti, protipoplatková rétorika například pomohla sociálním demokratům před předloňskými krajskými volbami. Vyhráli je ve všech regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám