Hlavní obsah

Na biskupství v Hradci se balilo, nový primas český se stěhuje do Prahy

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Mše svatá, během níž bude uveden do úřadu pražského arcibiskupa Dominik Duka, začne v pražské Svatovítské katedrále v sobotu v 10 hodin. Ještě ve středu se loučil s pracovníky královéhradeckého biskupství, které vedl 12 let, ve čtvrtek se na Pražském hradě účastnil slavnostního oběda po podpisu odzbrojovací dohody mezi americkým a ruským prezidentem.

Článek

„Po Hradci se mi bude stýskat. Do mého života se zapsala jak jeho historie, tak architektura i lidé,“ netajil se před stěhováním do Prahy Duka.

Každé stěhování je náročné, i stěhování do arcibiskupského paláce na Hradčanech. „V první řadě bylo nutné upravit trochu prostory, kde budu bydlet. Protože pan kardinál Vlk ještě nemá svůj byt dokončen, stěhuji se do míst, která patřila kardinálu Beranovi,“ prozradil Duka, kterému už od úterý s balením pomáhali jeho nejbližší spolupracovníci.

Sestra Dominika, pracovnice sekretariátu biskupa, například dohlížela, aby se knihami a dalšími osobními věcmi plnila jedna papírová krabice za druhou. Ve čtvrtek ceremoniář Vojtěch Mátl koordinoval odjezd dvou stěhovacích dodávek do Prahy.

„Loučím se, ale mé srdce je naplněno vděčností, že jsem zde, v tom krásném koutě severovýchodních Čech, mohl být vaším biskupem, že jsem dvanáct let mohl prožít ve svém krásném rodném městě,“ uvedl arcibiskup Duka v pastýřském listě, čteném v Pondělí velikonoční ve všech kostelech královéhradecké diecéze.

Reklama

Výběr článků

Načítám