Hlavní obsah

Vnitro platilo Langerovy telefonní účty i poté, co přestal být ministrem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer si po svém loňském odchodu z vládní funkce nechal ministerstvem platit účty za mobilní telefony. Jen za dva měsíce, než na nesrovnalosti přišla ministerská kontrola, tak úřad za svého bývalého šéfa zaplatil přes dvacet tisíc. Po kontrole byl Langer nucen částku zaplatit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ivan Langer (ODS)

Článek

Ale to není všechno. K tomu musel Langer uhradit ještě dalších téměř 5500 korun za ztrátu dvou telefonů a notebooku. O ty prý přišel při stěhování z úřadu.

Dvacet tisíc není žádná horentní suma, ale Langer po svém odchodu z úřadu na nic takového neměl nárok. Podle zákona o platech ústavních činitelů mají odcházející členové vlády pouze nárok na tříměsíční užívání služebního auta s řidičem.

Okamžikem odchodu z vlády – v případě, že jsou současně poslanci či senátory – začínají exministři pobírat plat a náhrady z parlamentu. Součástí náhrad zákonodárců je měsíční příspěvek ve výši sedm tisíc korun na úhradu telefonních účtů, a to po předložení faktur.

Langer: Je to účelová hra

„Všechno je zaplaceno, takže nechápu, kdo toto dnes účelově rozehrává,“ řekl Langer Právu. Na otázku, proč si po svém odchodu z ministerstva dál nechal platit účty za telefony, prohlásil: „Já jsem si nenechal platit telefony, prostě byly napsány na ten účet, a než se to převedlo, tak to chvíli trvalo, a potom když se to převedlo, tak se rozdíl doplatil.“

Trochu jinak to vidí Langerův nástupce, ministr vnitra Martin Pecina, který informace Práva potvrdil. „Pan náměstek Zajíček (z vnitra odešel loni v říjnu kvůli tomu, že mu ministr omezil pravomoci – pozn. red.) mi po kontrole, komu platí ministerstvo telefony, sdělil, že očekával, že se Langer stejně vrátí, takže mu to nechtěli rušit,“ popsal situaci Pecina.

Podle něj je neuvěřitelné, že k ukončení placení faktur za ministrovy telefony nedošlo okamžitě s jeho odchodem z úřadu. To bylo 8. května, kdy byla jmenována nová Fischerova vláda.

Pecina vyjádřil pochybnosti i nad ztrátou dvou mobilů a notebooku, nicméně to prý není nic, po čem by se chtěl pídit.

„Jistěte se kladivem“

Podle odborníků na informační technologie může být vracení, natožpak ztráta telefonu, a zejména počítače pro jeho uživatele velmi nepříjemnou záležitostí. „Schopný člověk vám z počítače vydoluje většinu dat, i kdybyste je předtím vymazali,“ řekl Právu specialista na tyto technologie.

Podle něj sice existují programy, které data v paměti počítače přepíšou, nicméně není jistota, že se je někomu šikovnému nepodaří obnovit. „Jediná jistota je rozbít harddisk kladivem,“ poznamenal.

A jak je možné, že Langer zaplatil za ztrátu dvou telefonů a počítače necelých pět tisíc?

Pecina tvrdí, že jde o deset procent pořizovací ceny jako odhad možné škody. „V evidenci sice byla uvedena pořizovací cena, ale nikoli datum, kdy byla technika pořízena,“ prohlásil ministr vnitra.

Langer nevidí nic mimořádného na tom, že se při stěhování může něco ztratit. „Všechno jsem zaplatil,“ zopakoval rozhořčeně exministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám