Hlavní obsah

Do Prahy přijedou i Clintonová a Lavrov

– Praha
Právo, rak, sw, roš, ivi

Do Prahy spolu s prezidenty USA a Ruska, kteří zde podepíšou novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní START, přiletí i jejich ministři zahraničí – Hillary Clintonová a Sergej Lavrov. Vyplývá to z informací Práva. „Víme, že zde bude ministr zahraničních věcí, to je jisté,“ potvrdil Právu mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov. „Téměř jisté“ už je i to, že do Prahy přiletí Hillary Clintonová, sdělil Právu jiný dobře informovaný zdroj.

Článek

Šéfové diplomacií mají bohatou aktuální agendu ke konzultacím – na stole je mimo jiné další postup ohledně sankcí proti Íránu či finalizace programu summitu o jaderné bezpečnosti, který Obama hostí 12. a 13. dubna ve Washingtonu. Rusko už dříve USA nabídlo, že s přípravou summitu pomůže.

Po podpisu pořádá Klaus oficiální oběd

Slavnostní akt podpisu START by se měl podle informací Práva odehrát kolem poledne. „Ceremoniálu se zúčastní hosté USA, Ruské federace a České republiky,“ sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Po podpisu smlouvy pořádá prezident Václav Klaus jako hostitel na Pražském hradě na počest Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva slavnostní oběd. Pozvány jsou i desítky dalších osobností.

Zda se ministři Lavrov nebo Clintonová kromě účasti na podpisu START a bilaterálního jednání v Praze setkají také se svým českým protějškem Janem Kohoutem, není zatím jasné. „Na programu se stále pracuje. Existují různé verze, ale nebylo by zodpovědné je zveřejňovat,“ řekl Právu mluvčí Černínského paláce Filip Kanda.

V průběhu včerejška i dneška pokračují jednání pracovních skupin Ruska, USA a ČR, které dojednávají detaily o průběhu pražské schůzky.

Medvěděv do Prahy přiletí ve středu večer z Bratislavy a v české metropoli podle všeho stráví jednu noc. Ve čtvrtek s Obamou podepíší odzbrojovací smlouvu START a setkají se s Klausem. Jaký bude mít schůzka formát, se Kreml chystá zveřejnit až dnes.

Ruský list Kommersant včera doplnil, že s Medvěděvem přiletí také šéfové zahraničních výborů dolní i horní komory parlamentu Konstantin Kosačov a Michail Margelov. Ti podle deníku v české metropoli s americkými senátory z Obamova doprovodu projednají úskalí ratifikace dohody.

Obama do Prahy dorazí ve čtvrtek. Kromě slavnostního podpisu dohody a schůzky s Klausem se šéf Bílého domu v rezidenci americké ambasády hodlá setkat se státníky 11 středoevropských a východoevropských zemí včetně ČR. Manželky Michelle Obamová a Světlana Medvěděvová prezidenty téměř jistě doprovázet nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám