Hlavní obsah

Bílý dům potvrdil, že Obama v Praze stráví dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Bílý dům potvrdil, že americký prezident Barack Obama v Česku příští týden stráví dva dny. Ze Spojených států odletí podepsat do Prahy novou americko-ruskou smlouvu o omezení jaderných zbraní ve středu večer místního času, do České republiky by měl přicestovat ve čtvrtek ráno SELČ. Zpět do USA odletí v pátek. Vyplývá to z prezidentova plánu na příští týden, který zveřejnil v pátek před půlnocí SELČ Bílý dům.

Článek

Americký prezident se v Praze setká s jedenácti představiteli evropských zemí. Už v pátek to oznámil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Seznam účastníků neupřesnil, ale zmínil, že ve všech případech půjde o země NATO.

Podle dosavadních informací je má Obama ve čtvrtek při večeři v rezidenci amerického velvyslance v Praze 6-Dejvicích ujistit, že nová smlouva START o omezení strategických útočných zbraní neoslabí jejich spojenecké vztahy s USA.

Už dříve svou účast na setkání s Obamou potvrdil maďarský premiér Gordon Bajnai. Podle zdroje z polské ambasády dorazí do Prahy i polský premiér Donald Tusk, účast rumunského prezidenta Traiana Baseska potvrdilo rumunské velvyslanectví. Podle ČTK by se schůzky v rezidenci amerického velvyslance mohli zúčastnit i zástupci SR, Bulharska, Slovinska, Chorvatska a tří pobaltských států.

Týž den je v plánu Obamův oběd s jeho českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě a ceremonie podpisu START. S Klausem a s premiérem Janem Fischerem se Obama sejde ještě jednou, a to v pátek před svým odletem do USA.

Bydlet budou nejspíš v Hiltonu a ve Four Seasons

Kde budou prezidenti Barack Obama a šéf Kremlu Dmitrij Medvěděv bydlet, je z bezpečnostních důvodů utajováno. V případě Obamy je však velmi pravděpodobné, že opět zvolí hotel Hilton na nábřeží Vltavy, kde minule v prezidentském apartmá bydlel a kde už nyní podle informací Práva probíhají intenzívní přípravy „na významnou návštěvu“.

Mluvčí ruské ambasády Vladimir Fjodorv se na dotaz Práva omezil pouze na informaci, že ruská delegace, kterou podle něj čítá několik desítek lidí „bude bydlet ve dvou nebo třech velkých pražských hotelech“, a mnohoznačně dodal, že „konečné slovo bude mít sám prezident“.

Medvěděvův předchůdce Vladimir Putin při návštěvě v Praze v březnu 2006 bydlel v hotelu Four Seasons s výhledem na Hrad. Je pravděpodobné, že Medvěděv se rozhodne stejně.

Obama se do Prahy vrátí po roce. Hlavní město Česka si tehdy během summitu s Evropskou unií vybral jako místo, kde pronesl projev, v němž vyzval k jadernému odzbrojení. Dojednaná smlouva s Ruskem je součástí této jeho snahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám