Hlavní obsah

ČSSD chce svolat schůzi Sněmovny těsně před volbami

– Praha • Aktualizováno

ČSSD se pokusí ve Sněmovně prosadit, aby se poslední schůze konala ještě 18. května, tedy deset dní před termínem voleb. Levicoví zákonodárci by tak získali čas na případné přehlasování vetovaných zákonů. Původně se předpokládalo, že poslední schůze se uskuteční v dubnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka diskutuje s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem.

Článek

Organizační výbor Sněmovny ve čtvrtek přes nesouhlas ODS změnil plán zasedání dolní komory tak, aby se mohla řádná schůze sněmovny konat ještě v květnu jen pár dní před volbami. Předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) uvedl, že "týden od 17. do 23. května bude variabilní". Volby se konají 28. a 29. května.

Už na této dubnové schůzi chtějí sociální demokraté zvrátit nynější senátní veto zákona o nemocenském pojištění, kterým Sněmovna proti vůli pravicových stran vrátila úroveň mateřské na hodnotu loňského roku. Mateřská byla na letošní rok snížena v rámci úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Sobotka: Jde o nejvyšší prioritu

ČSSD se podle Bohuslava Sobotky už na dubnové schůzi pokusí zvrátit prezidentská veta u dvou zákonů, což pokládá za svou "nejvyšší prioritu". Prvním je veto vůči zákonu o krajském referendu.

"My vnímáme zákon o krajském referendu jako jednu z programových priorit sociální demokracie, my podporujeme rozšiřování prvků přímé demokracie," vysvětlil Sobotka.

Přehlasovat chtějí sociální demokraté i prezidentské veto zákona o dani z přidané hodnoty. Jedná se o tolik diskutované zdanění některých zaměstnaneckých benefitů, kvůli kterému hrozily dopravní odbory stávkou.

"I tady bychom rádi na půdě Poslanecké sněmovny nalezli 101 hlasů pro to, aby veto prezidenta bylo možné již na počátku příští řádné schůze přehlasovat," poznamenal Sobotka.

Nebude to hezký pohled, míní Nečas

"My se práce nebojíme, nebráníme se jí, ale obávám se, že na Poslaneckou sněmovnu nebude hezký pohled," komentoval návrh sociálních demokratů lídr ODS Petr Nečas.

Dodal, že východiskem by bylo nepřenášet takovou schůzi přímým přenosem a vůbec o ní neinformovat.

"Nevím, zda je dobré v tomto případě deset dní před volbami spoléhat na racionální chování Sněmovny, zda je dobře, aby uprostřed horké kampaně se konala schůze," konstatoval. Připomněl, že konečné rozhodnutí je na organizačním výboru Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám