Hlavní obsah

ODS chce sociální dávky podmínit školní docházkou nebo veřejnými pracemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS chce rozšířit nehotovostní výplatu dávek, jejich strhávání neplatičům, stupňování podle veřejných prací i vázání na docházku dětí do školy. Jsou to některá z předvolebních řešení ODS proti zneužívání sociálních dávek, která ve středu představil novinářům předseda strany Mirek Topolánek společně se stranickými experty.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Šéf ODS Mirek Topolánek, jeho místopředseda Petr Nečas a prototyp zneužívače dávek Josef Lenoch

Článek

Mimoto chce ODS v rámci svého programu v příštím volebním období také prosadit návrh, aby zaměstnavatelé nelegálních pracovníků přišli o oprávnění k podnikání, nelegální pracovníci z ciziny mají být vyhoštěni.

Plány občanských demokratů rovněž vyžadují zavedení takzvané elektronické neschopenky a nechat vyplácení nemocenského beze změn. Zkráceno by podle občanských demokratů mělo být řízení o přiznání nemocenské či důchodu.

"Když budeme Josefa Lenocha správně motivovat, i on dá přednost práci před žitím z dávek," představil Topolánek další z kreslených postaviček Vladimíra Jiránka, které kampaň ODS provází. "Všem Josefům Lenochům vysíláme jasnou zprávu: polepšete se, je to i ve váš prospěch," doplnil šéf ODS.

Nechceme lidem peníze brát pomocí vyšší daně, a pak jim je v podobě sociálních dávek vracet

Solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou podle místopředsedy ODS Petra Nečase konzervativními a pravicovými hodnotami. Je podle něj klíčové umět rozlišit ty, kdo potřebují pomoc, od těch, kdo systém zneužívají.

"Proč právě v této době se věnujeme zneužívání sociálních dávek? Většina z těch, kteří kvůli krizi přišli o práci, jsou poctiví lidé,“ vysvětlil Nečas. Ohradil se při tom proti levicové politice s tím, že ODS "nechce lidem peníze brát pomocí vyšší daně, a pak jim je v podobě sociálních dávek vracet".

Proto podle Nečase strana prosazuje adresnější rozdělování dávek a jejich vázání na daňovou zátěž. Sociální systém jako celek by se podle něj měl zjednodušit. Daňové odpočty by tak měly postupně nahradit dávky sociální podpory. Sociální podpora by měla být adresnější a cílená na zdravotně postižené, seniory, rodiče s malými dětmi či studenty.

"Neplatičům a problémovým občanům dávky strhneme"

Reforma sociálních dávek má zejména chránit děti. Podle Nečase jsou totiž přídavky na děti často využívány na jiné cíle než na děti. Dávky by pak byly strženy i neplatičům nájemného či lidem, kterým byly vyměřeny pokuty za obtěžování okolí.

Po dvou měsících by měla být výplata dávek v nezaměstnanosti podmíněna veřejně prospěšnými pracemi či účastí ve vzdělávacích kurzech. Výše dávek by se měla stupňovat od 20 do 40 hodin veřejných prací pro obec nebo alternativně 40 hodinami vzdělávání.

Dávky přímo v penězích by měli dostávat jen "zodpovědní", rozšířena má být výplata v poukázkách či elektronických kartách. ODS tak chce bránit zneužívání dávek například při hraní na automatech nebo nákupu alkoholu.

Neplatičům nájemného a pokut, kteří dostávají sociální dávky, z nich bude přímo strháván dluh, plánuje ODS. Rozšířeno by mělo být využívání institutu zvláštního příjemce, tedy odevzdávání části dávek přímo věřiteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám