Hlavní obsah

Usměvavý princ Charles nadchl lidi v Hostětíně

Právo, Jiří Růžička
Uherské Hradiště

Jako pozorný posluchač, usměvavý a vlídný host, i jako člověk se smyslem pro humor se v pondělí předvedl v Hostětíně na Uherskohradišťsku britský korunní prince Charles. Ve vesnici, která jinak čítá všehovšudy jen 240 obyvatel, ho přivítalo na patnáct stovek lidí.

Článek

Návštěvníci přijížděli autobusy nebo přicházeli pěšky z okolních obcí, když Hostětín byl kvůli nedostatku místa na parkování pro dopravu na několik hodin uzavřen.

„Že mi podá ruku opravdový princ, to mi vyrazilo dech. Myslela jsem, že ho uvidíme prosvištět v nějaké naleštěné limuzíně, ale on se vydal pěšky ulicí, ba i přes remízky zadem za vesnicí, ještě suchou trávou, přes úzký mostek, mezi ještě holými stromy,“ nevěřila zážitku ze setkání s princem Charlesem asi padesátiletá žena, která přijela do obce z Uherského Hradiště.

Princ z Walesu nadchl své hostitele několikrát. Když neodmítl ochutnat slivovici, když se zastavil ve výtopně na biomasu, zajímal se o provoz kořenové čističky odpadních vod. Na obecním rynku zatleskal krojované muzice dorostu slováckého folklóru a s děvčaty a kluky u cimbálu se pozdravil a pochválil jejich barevné kroje.

Chutnaly mu koláčky, v koši si jako dar odnesl hostětínské biovýrobky a jablečný mošt. Z míry ho nevyvedlo, když měl na návsi zasadit jabloň, ale chyběl rýč. Jen se zasmál a počkal, až mu ho starosta přinesl. Podepsal se také do obecní kroniky.

„Princ Charles si nevybral Hostětín náhodou, to není jen oceněním toho, co se u nás dělá. Je to i signál pro celou naši zemi. Je to společné pojítko pro jeho návštěvu ve střední Evropě, v Maďarsku, Polsku i u nás - zdůraznit enviromentální témata, to znamená klimatické změny, udržitelný rozvoj, ekologické zemědělství,“ řekl Právu zastupitel Hostětína Radim Machů, který spoluvytvářel ekologické projekty.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Princ Charles v Hostětíně

Během procházky britského korunního prince v Hostětíně také následníka trůnu osobně seznámil například s funkcí pasivního domu, který potřebuje málo energie k vytápění. „Bylo příjemné vnímat zájem prince Charlese, zdaleka jen neposlouchal, vyptával se na podrobnosti,“ ocenil Machů.

Mluvčí prince z Walesu Paddy Harverson novinářů řekl, že Hostětín, jako jeden z cílů návštěvy prince Charlese navrhlo a vybralo britské velvyslanectví v Praze. „Princ byl velmi rád, že si může všechny ekologické aktivity prohlédnout zblízka. Zatím jsme měli velmi příjemnou cestu. Přijetí lidí bylo velmi vstřícné,“ podotkl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám