Hlavní obsah

Kvůli rychlému tání sněhu se zvedly hladiny řek, platí bdělost

Praha
Aktualizováno

Vlivem nynějších vysokých teplot začal rychleji tát na horách sníh, který zvedl hladiny některých řek. Prvního povodňového stupně tak v neděli ráno dosáhla Želetavka ve Vysočanech, Dyje v Podhradí, Šlapanka v Mírovce a Kamenice ve Hřensku, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Voda z tajícího sněhu z okolních kopců a polí zaplavila o víkendu silnici I/15, která spojuje Českou Lípu s Litoměřicemi.

Článek

Hladiny se zvedají hlavně u řek, jejichž povodí je v oblastech, kde sněhová pokrývka dosahuje kolem deseti až 25 centimetrů. Konkrétně jde o kraje Plzeňský, Liberecký, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický a Vysočinu.

Podle meteorologů tající sníh zvedne hladiny řek i v dalších oblastech, kde je stále sněhová pokrývka. Ojediněle mohou dosáhnout stupně bdělosti, vyšší stupně ČHMÚ neočekává. "Díky ustávání srážek a ochlazení v průběhu noci bude v pondělí intenzita tání klesat," dodali meteorologové.

Voda z tajícího sněhu z okolních kopců a polí zaplavila o víkendu i silnici I/15, která spojuje Českou Lípu s Litoměřicemi. Na důležitou komunikaci u Stvolínek se dostaly i nánosy hlíny a zůstane uzavřená pravděpodobně až do pondělních 12:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám