Hlavní obsah

Poslanci předali Senátu návrh zamezující profesorům v "létání" mezi školami

• Aktualizováno

Poslanci odsouhlasili návrh zřídit registr vysokoškolských profesorů a docentů, který má zamezit praxi tzv. "létajících profesorů". Akreditační komise by díky němu měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky, a díky tomu by mohla odmítnout akreditovat program, který nemá dostatečné pedagogické zajištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová.

Článek

Předlohu nyní dostane ke schválení Senát. Tuto změnu poslanci přidali k novele zákona o pedagogických pracovnících, kterou ve středu projednávali ve finálním třetím čtení. Návrh podpořila i ministryně školství Miroslava Kopicová.

Podle pozměňovacího návrhu by profesoři mohli vyučovat na více vysokých školách, v registru by ale vždy bylo uvedeno, jak velký úvazek na dané škole mají. "Když bude mít například na soukromé škole desetinový úvazek, tak na základě toho může akreditační komise říct, že takovýto profesor nemůže pochopitelně garantovat obor po odborné stránce, když je tam dvě hodiny měsíčně, a akreditaci neudělit. Doposud to nebylo možné zkontrolovat," uvedl poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

"Někteří pracují 32 hodin denně"

Změnu zákona uvítá zejména akreditační komise, podle ní to přispěje k průhlednosti vysokých škol z hlediska jejich kvality. "Nejen vyučující, ale i rektoři a prorektoři působí často jen na částečný úvazek, případně i na plný úvazek, ale s jejich jmény se klidně setkáte v dalších akreditačních spisech, a podle úvazku zjistíte, že máme úderníky, pro něž den má 32 pracovních hodin,“ uvedla předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková pro Listy.cz.

Novela zákona o pedagogických pracovnících by měla dále umožnit učitelům na základních a středních školách pracovat částečně doma, například při opravování písemných prací, pokud s tím bude souhlasit ředitel. V některých školách je taková praxe již v současnosti, novela tento postup umožní oficiálně.

Novela by měla změnit i proplácení přesčasových hodin učitelů. Zaplacené by je dostali pouze v případě, že by v daném týdnu odpracovali celou pracovní dobu. Další novinkou, kterou novela přináší, je větší prostupnost mezi kvalifikacemi učitelů. Například pedagog s aprobací na výuku na druhém stupni základních škol by mohl učit i na střední škole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám