Hlavní obsah

Zima se definitivně loučí, bude 15 stupňů

Novinky, Jaroslav Soukup

Zima je pro letošní rok zřejmě již definitivně minulostí. Od čtvrtka se rtuť teploměru dostane na deset stupňů a v sobotu, kdy začne astronomické jaro, může být až 15 stupňů Celsia. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: ČTK

Článek

"První jarní den by měl být nejteplejší od roku 2004," konstatovala Honsová s tím, že nejchladněji bylo za posledních deset let v tento den loni, kdy sněžilo a teploty se pohybovaly pouze kolem tří stupňů Celsia.

Teplá fronta začala počasí v České republice ovlivňovat již ve středu. "Také ve čtvrtek bude na naše území proudit teplý vzduch od jihozápadu," doplnila Honsová s tím, že nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v intervalu devíti až 13 stupňů.

Bude převážně polojasno až oblačno. Ranní teploty poklesnou na jeden až minus tři stupně, objevit se mohou i mlhy, které mohou místy namrzat. Oteplení bude patrné i na horách, kde se rtuť teploměru zastaví na pěti stupních.

Teploty budou stoupat i v pátek. meteorologové slibují denní maxima na 11 až 15 stupňů. Opět bude polojasno až oblačno, přičemž v průběhu dne se od západu v souvislosti s přechodem fronty zatáhne a začne pršet.

V sobotu začne i astronomické jaro

"Astronomické jaro začne v sobotu v 18:32, kdy Slunce vstoupí do znamení berana," konstatovala Honsová s tím, že počasí bude velmi podobně jako v předchozích dnech. Nejvyšší denní teploty budou kolísat mezi 11 a 15 stupni, přičemž není vyloučeno, že se v Praze či Brně mohou dostat i k 16 stupňům. Teplo bude i ráno, kdy by mělo být mezi šesti a dvěma stupni. Počítat musíme s občasným deštěm.

Výhled na neděli zatím slibuje oblačno až zataženo s deštěm a ranními teplotami v intervalu osmi až čtyř stupňů. Přes den by znovu mělo být až 15.

Honsová upozornila, že oteplení budou bedlivě sledovat vodohospodáři. Situace na vodních tocích bude závislá zejména na tom, kolik srážek o víkendu v jednotlivých oblastech spadne. Na horách napadlo v posledních dnech až několik desítek centimetrů těžkého mokrého sněhu, který bude v důsledku vysokých teplot rychle odtávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám