Hlavní obsah

Solární elektřina má začít zlevňovat, rozhodla Sněmovna

Novinky, jas
Praha

Sněmovna ve středu schválila vládní návrh novely zákona, která umožní státu zlevňovat výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Ty by se ročně mohly snižovat až o více než pět procent. Návrh nyní poputuje do Senátu.

Článek

V posledních letech se rozmohla výstavba solárních elektráren, jejichž energie je vykupována za zvýhodněnou cenu. Z celého odvětví se tak stal významný byznys, s rychlostí jehož rozvoje nikdo nepočítal. Stát tak solární energii neúměrně dotuje.

Za rychlé přijetí novely se zasazovaly i tři velké firmy, které obchodují s elektřinou. Šéfové společností ČEZ, E.ON a Pražské energetiky se na poslance obrátili v otevřeném dopisu. Varují mimo jiné před přetížením přenosové soustavy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Bursík

Poslanec Strany zelených Martin Bursík upozornil, že poslanecké pozměňovací návrhy jsou šité na míru společnosti ČEZ, která by na nich podle něj jako největší hráč na trhu s fotovoltaikou profitovala.

Bursík se zasazoval o přijetí původního vládního návrhu. K němu se ústy Milana Urbana přihlásila i ČSSD. Novelu představil poslancům ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Pozměňovací návrh hospodářského výboru, který chtěl, aby  se ceny mohly snižovat až o čtvrtinu ročně, obhajoval před kolegy Oldřich Vojíř z ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám