Hlavní obsah

Kousek od místa žhářského útoku v Ostravě byl hákový kříž

Právo, Aleš Honus

V ostravské osadě Bedřiška, jen několik desítek metrů od domu romské rodiny, kam v neděli neznámý pachatel vhodil zápalnou láhev, byl až do úterního odpoledne na rozvodné skříni veřejného osvětlení vyobrazen hákový kříž. Teprve po upozornění Práva ho pracovníci městské společnosti Ostravské komunikace, které rozvodná skříň patří, přestříkali.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Hákový kříž byl na rozvodné skříni nedaleko místa útoku

Článek

Podle místních lidí byl nacistický symbol, vyvedený v černé barvě, na plechové skříni nastříkán velmi dlouhou dobu, minimálně několik let. Policie se ale symbolem začala zabývat teprve v úterý na základě upozornění redaktora Práva.

„Pojedeme se tam podívat,“ řekl šéf ostravské kriminálky Radovan Vojta. Nicméně dodal, že ne každé vyhotovení nacistického symbolu musí naplňovat skutkovou podstatu trestného činu.

Věc posoudí soudní znalec

S tím souhlasí i mluvčí okresního státního zastupitelství Barbora Zajícová. Podle ní se podobné případy podle nového trestního zákona vyhodnocují jen jako přečin poškození cizí věci s trestem maximálně jeden rok vězení.

„Za určitých podmínek by se dalo mluvit o trestném činu nazvaném projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka se sazbou až na tři roky odnětí svobody. Muselo by se ale prokázat, že záměrem člověka, který ten symbol kreslil, byla propagace takovéto ideologie. Muselo by prokazatelně jít o člověka s nějakou vazbou na podobná hnutí. Jinak je to pouze poškození cizí věci,“ řekla Zajícová.

Policie přesto výskyt obrazce na podnět Práva vyšetřuje. „Dnes jsme zahájili prověřování této věci, s největší pravděpodobností bude přibrán i soudní znalec na extremismus. Obrazec kriminalisté zdokumentovali,“ řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Symbol byl v místě několik let

Mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová potvrdila, že hákový kříž byl v lokalitě Bedřiška podle informací příslušného okrskáře už minimálně několik let. Na dotaz, proč s tím nikdo nic nedělal, nedokázala mluvčí strážníků odpovědět.

„Odstranění tohoto symbolu by měla být věc majitele objektu. Nedokážu vám odpovědět na otázku, zda se to nějak řešilo a zda jsme na výskyt tohoto symbolu upozorňovali policii v době, kdy se tam ten hákový kříž objevil. Je to už velmi dlouhá doba,“ řekla Zychová.

Rozvodná skříň patří městské akciové společnosti Ostravské komunikace, která se v krajském městě stará o veřejné osvětlení. „Naši pracovníci se tam byli před chvíli na váš podnět podívat a na rozvodné skříni skutečně našli hákový kříž. Okamžitě sjednali nápravu a rozvodnou skříň přestříkali barvou,“ řekl v úterý v podvečer mluvčí společnosti Jiří Maléř.

Místní obyvatele výskyt nacistického symbolu nijak za celou dobu nevzrušoval. „Je to tady už hodně dlouho, asi si na to všichni zvykli. Než jste mne na to upozornil, vůbec mne ta souvislost se žhářským útokem nenapadla. Je možné, že to tady nastříkaly nějaké děti jen z legrace,“ řekl Právu na místě jeden z místních romských obyvatel.

Hakenkrajců je v Ostravě mnoho

Důvod, proč se hákový kříž dosud neřešil a policii na něj doposud zřejmě nikdo neupozornil, je tedy zřejmý - podobné symboly „zdobí“ v Ostravě řadu objektů a jejich výskyt provází lhostejnost občanů i úřadů.

„Těch hákových křížů je po Ostravě opravdu mnoho,“ říká romský aktivista Kumar Vishwanathan.

„Myslím, že ty hákové kříže často tvoří ještě nedospělé děti. Často je vidím na akcích extremistů. Jsou to dvanáctiletí nebo třináctiletí kluci, kteří s obdivem poslouchají proslovy jejich vůdců, kteří jim servírují jasné představy o tom, jak má vypadat dnešní svět. Bohužel tady selhávají učitelé na základních školách, kteří s dětmi nevedou opravdu věcnou diskusi o historii a o tom, kam podobné jednoduché ideologie vedou. Pak není divu, že některé děti obdivují Hitlera, hákové kříže a další symboly nacismu. Má to pro ně i určitou příchuť zakázaného ovoce, které přece chutná nejlépe,“ posteskl si Vishwanathan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám