Hlavní obsah

Původně rozpuštěný Komunistický svaz mládeže opět obnovil činnost

• Aktualizováno

V sobotu se v Praze uskutečnil obnovující sjezd Komunistického svazu mládeže (KSM). Informoval o tom člen svazu Jakub Holas. Ministerstvo vnitra v říjnu 2006 občanské sdružení rozpustilo, pražský městský soud ale letos v lednu rozhodnutí zrušil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Prapor Komunistického svazu mládeže. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra ve správním řízení občanské sdružení rozpustilo především kvůli obsahu jeho programu uveřejněného na internetových stránkách. Podle úřadu program propagoval myšlenky směřující k odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení společenským vlastnictvím.

Podle KSM však ministerstvo postupovalo v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu a s jeho právem vyhledávat a šířit informace a svobodně se sdružovat.

V Praze se v sobotu uskutečnil obnovující sjezd Komunistického svazu mládeže (KSM). Informoval o tom člen svazu Jakub Holas. Ministerstvo vnitra v říjnu 2006 občanské sdružení rozpustilo, pražský městský soud ale letos v lednu rozhodnutí zrušil.

Vyzývají k boji proti antikomunistickým kampaním

V březnu 2008 soud žalobě svazu nevyhověl, dospěl k závěru, že rozhodnutí ministerstva bylo v souladu se zákonem. Nejvyšší správní soud pak ale na základě kasační stížnosti KSM nařídil žalobu znovu projednat. V lednu pak pražský městský soud rozhodnutí o rozpuštění svazu zrušil.

V tiskové zprávě členové KSM uvedli, že obnovení činnosti svazu chápou jako "veliké vítězství nejen komunistického hnutí, ale i všech demokratických a pokrokových sil v ČR". Členové svazu zároveň vyzvali k boji proti antikomunistickým a protidemokratickým kampaním a opětovným snahám o zrušení KSM a KSČM.

Komunistickéý svaz mládeže (KSM)
KSM vznikl v roce 1990 jako občanské sdružení s cílem propagovat komunismus.
V listopadu 2005 ministerstvo vnitra KSM poprvé pohrozilo rozpuštěním. Podle ministerstva svaz vyvíjel politickou činnost, čímž porušoval zákon jako občanské sdružení, které tuto činnost vyvíjet nesmí. Ministerstvu se nelíbilo, že KSM údajně propagovalo svržení demokracie a násilné nastolení komunismu. Úřad svaz vyzval ke změně programu a stanov. KSM námitky ministra vnitra odmítl.
Ministerstvo vnitra 16. října 2006 svaz rozpustilo. Jako důvod úřad uvedl, že KSM má v programu odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků, což je v rozporu s Ústavou ČR.
V listopadu 2006 KSM napadl rozhodnutí ministerstva vnitra žalobou.
Městský soud v Praze 19. března 2008 žalobu KSM na ministerstvo vnitra zamítl. Rozhodnutí, kterým ministerstvo vnitra svaz zrušilo, bylo podle soudu v souladu se zákonem. Proti rozhodnutí soudu podal KSM kasační stížnost.
I po rozhodnutí o zrušení svazu byli mladí komunisté činní a prapory s jejich logem a zkratkou se objevovaly na řadě akcí. KSM například vystupoval proti americké radarové základně v Česku. Provozoval také aktivní webové stránky.
V září 2009 Nejvyšší správní soud na základě kasační stížnosti KSM rozsudek městského soudu zrušil a nařídil žalobu znovu projednat.
Pražský městský soud pak letos 27. ledna rozhodnutí z roku 2006 o rozpuštění KSM zrušil; v sobotu  13. března se v Praze uskutečnil obnovující sjezd Komunistického svazu mládeže.

Věta z programu KSM, která vedla k rozpuštění sdružení

KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických (odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským) a společenských (zavedení socialistické demokracie) podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám