Hlavní obsah

Tlačenka, víno, chléb se sádlem. Do města přijíždí Zemák

Právo, Jiří Ovčáček

Pražský Top hotel, pondělí před polednem. Na stole horký čaj, v ruce nezbytná cigareta. Šéf Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman se chystá na první jízdu za voliči v nové verzi legendárního autobusu Zemák.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman se občerstvuje na mítinku.

Článek

Zvoní telefon a expremiér se dovídá, že i na Vysočině jeho strana podle průzkumů překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny a její lídr Jaromír Schling tak ve středu vystoupí v ČT. Posádku volebního autobusu informace nabila energií, lepší začátek si nemohli přát.

Autobus Zemák poskytuje volebnímu lídrovi SPOZ veškeré zázemí. Nechybí počítač, televize, rádio a samozřejmě také zásoby moravského vína a třešňovice. K zakousnutí je k dispozici tlačenka a chléb se sádlem. Zeman o pochutinách hovoří jako o svém osobním vkladu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman na mítinku ve Slaném

Doporučuji jim, aby házeli i rajčata a sem tam nějakou klobásku, lečo už si udělám sám
Miloš Zeman

Místa v Zemáku jsou přesně určena. Stranický šéf má vyhrazeno své křeslo, stejně jako kapitán autobusu Miroslav Šlouf. Posádka Zemáku myslela i na drobné detaily. A tak jsou na stolech ubrusy s protiskluzovou úpravou, aby sklenky s nápoji pevně držely i za jízdy.

První zastávka bude na Kladně, ve Středočeském kraji, kterému vládne David Rath. Vyhládlý expremiér se s gustem pouští do tlačenky a dává si i první z řady sklenek vína.

Na mítinku promluvil i primátor za ODS

Šlouf pak prozrazuje pikanterie z provozu Zemáku. Například navigace v autobuse je namluvena brněnským hantecem. Taky se pochlubí, že mu volal herec Luděk Sobota, který vyjádřil připravenost nové straně pomoci.

Zeman i v autobuse hýří bonmoty. Neobává se například toho, že by proti němu ČSSD zorganizovala házení vajec na mítincích SPOZ. „Doporučuji jim, aby házeli i rajčata a sem tam nějakou klobásku, lečo už si udělám sám,“ prohlašuje se smíchem.

Cesta rychle ubíhá, následuje malá přestávka, kdy do Zemáku nastupuje lídr středočeské kandidátky SPOZ Jan Žižka. Informuje svého guru o problémech, které trápí Kladno, aby byl dobře připraven na setkání s voliči.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman představuje předvolební autobus Zemák.

Autobus mezitím přijíždí na místo určení, na Kladno-Sítnou. Ve tři hodiny začíná premiérový mítink. Moderuje Bořek Slezáček. Na pódiu ale nejsou jen lidé ze SPOZ, dorazil i kladenský primátor Dan Jiránek z ODS. Zeman toho využívá a mluví o tom, že politici spolu nemusí souhlasit, ale měli by se k sobě chovat slušně. Primátor Kladna pak dokonce dostane na mítinku možnost promluvit.

Přišlo přes 100 lidí

I přes mrazivé počasí nakonec dorazilo přes sto lidí. Vzhledem k pondělnímu stému výročí Mezinárodního dne žen dostávají přítomné ženy růžové karafiáty, k zakousnutí je nabízen chléb se škvarkovou pomazánkou.

Zeman tepe do politické situace, neodpustí si kritiku na adresu slibů typu 13. důchodu. A připomíná výrok psychologa Slavomíra Hubálka, že v Česku je 30 procent pitomců. „Sázím na zbylých 70 procent,“ prohlašuje sebevědomě.

Oslovení návštěvníci mítinku si Zemana pochvalují. Maminka s kočárkem prozrazuje, že Zemana podporuje od svých čtrnácti let, kdy začala sledovat politiku. „Mám ho od počátku ráda,“ svěřuje se.

Následuje přesun do Slaného. Účast už je slabší, jen pár desítek lidí. Zemana to neodradí: „Pro dvacet lidí musíte mluvit jako pro dvě stě, jinak nejste profesionál,“ prohlašuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám