Hlavní obsah

Zeman: V politice zůstala jen touha po korytech

• Aktualizováno
Novinky, jim

Na otázky čtenářů Novinek v pondělí odpovídal přímo ze svého volebního autobusu Zemáku expremiér a nynější předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman. Bývalý předseda ČSSD mimo jiné v jedné z odpovědí uvedl, že se z politiky po jeho odchodu do důchodu vytratila inteligence a zůstala jen touha po korytech.

Článek

"Myslím, že se vytratila nejen inteligence, ale i touha něco zlepšit, až zůstala pouze touha po korytech,“ odpověděl Zeman na otázku, zda souhlasí s tím, že se po odchodu Václava Klause na Hrad a jeho odchodu do důchodu na Vysočině vytratila z politiky inteligence.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPOZ Miloš Zeman při chatu se čtenáři Novinek

Podle Zemana nejsou navíc současné strany schopny reagovat na požadavky doby. Jediným řešením tudíž dle jeho názoru je vznik nové strany. "Při zapouzdřenosti dosavadních stran je nová strana, bohužel, jediným řešením,“ řekl doslova šéf SPOZ.

Během chatu se několik dotazů týkalo spekulací kolem sponzorování tohoto nového subjektu. Čtenářka s pseudonymem "kovarkaLucy“ se zajímala, kolik je pravdy na tom, že prostřednictvím ruské společnosti Lukoil sponzoruje stranu ve skutečnosti ODS. "Od Lukoilu, ani od ODS jsme nedostali ani korunu. Nenechte se mýlit pomluvami našich politických konkurentů,“ odvětil Zeman.

Zamítavě se postavil i k názoru, že jeho strana již do kampaně bezpochyby investovala desítky miliónů. Podle čtenáře "strana oblepila zemi billboardy“, což nekoresponduje s tím, že by strana vedla svoji kampaň díky drobným dárcům.

"Já jsem dosud v celé republice viděl asi pouze čtyři billboardy, které financují jednotlivě drobní sponzoři. Pokud jde o oblepení billboardy, obraťte se s důvěrou na jinou politickou stranu,“ odpověděl expremiér.

Jestliže získáme voliče, které dnešní vedení sociální demokracie odpuzuje, pak tím skutečné sociální demokracii jenom prospějeme.

Zeman rovněž odmítl, že by SPOZ měla škodit sociální demokracii: "Jestliže získáme voliče, které dnešní vedení sociální demokracie odpuzuje, pak tím skutečné sociální demokracii jenom prospějeme."

Časté dotazy čtenářů také narážely na to, že do projektu SPOZ jsou zapojení lidé, kteří byli v minulosti aktivními členy totalitní komunistické strany. "Z KSČM, respektive KSČ, pocházel i Marián Čalfa, Ivan Kočárník, Vladimír Dlouhý a další,“ uvedl pouze Zeman.

K případným povolebním jednáním a o rozložení sil ve Sněmovně prohlásil, že je odpůrcem koalic. "Zastávám názor, že vládu má sestavit vítězná strana a nést tak plnou odpovědnost za její program,“ vysvětlil muž, který stál za vznikem projektu opoziční smlouvy na přelomu století.

Zeman také zopakoval, že jeho hlavní motivací pro založení nové strany a návrat do Sněmovny je to, že "žádná parlamentní strana nemá účinný program na řešení politické a hospodářské krize“. Mimo jiné vyjádřil podporu pro omezení poslanecké imunity a pro snížení platů zákonodárců. K zamezení zneužívání sociálních dávek by mělo být opatření, v jehož rámci by jejich výplata byla podmíněna účastí na veřejně prospěšných pracích, u vícečlenných rodin řádná výchova dětí.

Anketa

Myslíte si, že se SPOZ dostane po volbách do Sněmovny?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
Celkem hlasovalo 10950 čtenářů.

Reklama

Související články

Zeman se přirovnal k vyřazené tramvaji

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) pořádá o víkendu ustavující sjezd. V sobotu byl podle očekávání předsedou zvolen expremiér Miloš Zeman. Ten na sjezdu...

Výběr článků

Načítám