Hlavní obsah

České poslance urážky nevzrušují, v zahraničí za ně padají vysoké pokuty

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby v českém parlamentu zavládl zvyk jako v parlamentu evropském, pak by někteří čeští poslanci nejen zchudli, ale tu a tam by pracovali ve Sněmovně úplně zadarmo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Rath ve Sněmovně.

Článek

Stačí případ z poslední doby: Britský europoslanec Nigel Farage dostal pokutu ve výši svého desetidenního platu, tedy 3000 eur, což je v přepočtu 77 tisíc korun. A to jen za to, že o prezidentu EU Hermanu van Rompuyovi prohlásil, že má „charisma mokrého hadru a vzhled podřadného bankovního úředníka“.

Ve srovnání s výroky, kterými se častují čeští poslanci, jsou jeho slova jen slabým odvarem. Zdejší Sněmovnou létají idioti, debilové, osli, blbečkové, lháři, póvl, arogantní psychopati, názvy hovězího i vepřového dobytka.

Přitom těm, kdo tyto urážlivé výrazy pronášejí, hrozí pokuta ve výši celého poslaneckého platu. To by bylo nejméně 59 tisíc korun. Za celou existenci novodobého českého parlamentu však byl uložen jen jediný trest: republikána Miroslava Sládka v roce 1996 ztrestal mandátový a imunitní výbor pokutou 43 700 korun, co byl tehdejší jeho měsíční plat, za hanlivý výrok na adresu Romů.

Je to spíš o tom, že člověk časem otupí. Když jsem poprvé slyšela Davida Ratha, jak mluví o ODS jako o prasatech, která vyrostla v chlévě, měla jsem chuť vstát a dát mu facku. Dneska už mě to ani nenadzvedne
Eva Dundáčková

Mají hroší kůži?

Mandátový a imunitní výbor komory projednává jen případy, kdy se na něj uražený poslanec či senátor obrátí. Na to, jaké výrazy poslanci vůči kolegům používají, se před výbor dostává opravdu málo případů, připustil člen mandátového a imunitního výboru Marek Benda ODS).

Čeští politici už zřejmě označení za idioty či debily za urážku, za kterou by měli žádat satisfakci, nepovažují.

„Je to spíš o tom, že člověk časem otupí. Když jsem poprvé slyšela Davida Ratha, jak mluví o ODS jako o prasatech, která vyrostla v chlévě, měla jsem chuť vstát a dát mu facku. Dneska už mě to ani nenadzvedne,“ svěřila se Právu místopředsedkyně mandátového výboru Eva Dundáčková ODS).

V Senátu se na přetřes výboru dostal za čtrnáct let existence komory jediný případ. Ve srovnáním s dneškem zní až úsměvně důvod, pro který žaloval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr na šéfa zahraničního výboru Michaela Žantovského. Ten totiž na adresu Grégrova ministerstva řekl, že „bylo chyceno s kalhotami dole“.

Senátní výbor tehdy případ odložil.

V září 2008 sněmovní výbor zastavil disciplinární řízení proti Rathovi kvůli výroku k Tomáši Julínkovi ODS): „Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem.“

A pokutu za svůj zdvižený prostředníček nedostal ani premiér Mirek Topolánek, kterého před výbor pohnali komunisté, jimž bylo obscénní gesto určeno.

Za vulgarity trestají i sportovce

Jinde se tak velkoryse nechovají. Tak třeba sparťanský fotbalista Tomáš Řepka dostal od disciplinární komise za stejné gesto pokutu 80 tisíc korun a bývalého německého fotbalového reprezentanta Stefana Effenberga kvůli tomu trenér okamžitě vyhodil z mužstva.

„Tím, jak je výbor složen, se těžko může dobrat nějakého rozhodnutí. Je to většinou plichta, kdy každá strana hájí svého člověka, a tak není síla trestat,“ komentoval Benda atmosféru v mandátovém výboru. Ten se tehdy zmohl jen na závěr, že takové gesto je od premiéra nevhodné.

Také podle Bendy si již poslanci na zhrubnutí slovníku zvykli. „Je to celkovou atmosférou ve společnosti i v médiích, která mají takové výrazy raději než nudné jednání. Chybí tomu tady noblesa,“ tvrdí Benda.

Sládek rozbil lavici

Úroveň se z jednání parlamentu vytrácela postupně. Začal to Sládek, který jednou v záchvatu zuřivosti rozbil pěstí svou poslaneckou lavici, což byl ale zatím jediný projev fyzického násilí ve Sněmovně.

Přitvrzení slovníku přitom přišlo z nejneočekávanější strany, když lidovec Libor Ambrozek nazval v SMS členy hospodářského výboru nazval ču… Jeho zpráva nebyla určena veřejnosti, ale když vyplavala, zaručila mu na nějaký čas postavení nejpopulárnějšího člena vlády.

Hodně hrubostí se ani do stenografických záznamů nedostane, odehrávají se mimo mikrofony. Tak třeba jeden ministr počastoval poslance trojnásobnou sviní, jiný poslanec se na kolegu obořil slovy: „Nezdržuj a vypadni, ty blbečku.“

Jak se urážejí čeští poslanci
MIROSLAV KALOUSEK k Davidu Rathovi: Na vystoupení póvlu nereaguji, protože se jedná o prázdné plky, na které ani rozumně zareagovat nelze. (prosinec 2008)
DAVID RATH: Trochu mě mrzí, že pan Kalousek tady roky aplikuje způsob, že nám tady řekne svá moudra, všechny pozuráží a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do nějaké z místních náleven. (září 2009)
MIROSLAV KALOUSEK: Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat. (září 2009)
DAVID RATH: TOP 09 je takový apendix ODS, který si do čela strčil už poněkud ne úplně orientovaného knížete. (září 2009)
MIROSLAV KALOUSEK: Opravdu tato Sněmovna chce být rukojmím zbytnělého ega z kolotočářsko-veksláckého prostředí, anebo jednoznačně odmítne tyto praktiky a přijme odpovědnost za osud České republiky? Prosím, abychom nevnímali pozměňující návrhy k této zásadní a společensky vydiskutované normě jako veksl z matějské pouti. (září 2009)
IVAN LANGER: Na vystoupení mého předřečníka (Rath) by se dalo reagovat slovy, hoďte na toho blázna síť! (březen 2009)
IVAN LANGER: Snaha soc. dem. od včerejška je naprosto zjevná – co nejvíce špíny, co nejvíce bahna, co nejvíce hádek, prostě otevřít žumpu, která je v Lidovém domě, a zasvinit a zasmradit tou žumpou celou republiku. (březen 2009)
IVAN LANGER k Bursíkovi při prezidentské volbě do ruchových mikrofonů: Ty seš prostě schopnej jako zabít bobra, abys zachránil strom jo? Ty jsi schopnej udělat cokoli, jít přes mrtvoly, abys dosáhl svýho. Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě. Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti si vytřou prdel s tamtěma. únor 2008)
MIREK TOPOLÁNEK také do ruchových mikrofonů: To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Jděte do prdele, všichni! únor 2008)
DAVID RATH na adresu Miroslavy Němcové: V čele Sněmovny má být člověk, který je vzorem nadhledu a velkorysosti, a ne člověk, který krade v samoobsluze rohlíky. (červen 2006)
DAVID RATH k Topolánkovi: Říkal jste, že vaším cílem je vymést Augiášův chlév. Teď jste jen potvrdil to, co si veškerá veřejnost myslí. Vy byste musel vzít vidle, zapíchnout si je do vlastních zad a vyhodit se první z toho chléva, protože vy jste ten největší nepořádek, vy, pane premiére. Vy jste totiž ta hlava té mafie. (září 2008)
MIREK TOPOLÁNEK: Promluvil David Le Pen Augiáš Rath. (září 2008)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám