Hlavní obsah

Lékař z Varnsdorfu, který se doznal k eutanazii, stíhán nebude. Zemřel

Právo, Josef Koukal

Někdejší primář ortopedie ve Varnsdorfu Petr Košek, který se veřejně přiznal, že pomohl zemřít své nevyléčitelně nemocné matce, policií stíhaný určitě nebude. Uznávaný lékař a zastánce eutanazie totiž před měsícem ve věku 85 let zemřel. Reportáž televize Nova, ve které hovořil o svých pohnutkách a o tom, že šlo o humánní gesto, přitom byla odvysílaná až po jeho smrti 21. února.

Článek

„Pomohl, pomohl, ano, pomohl,“ přiznal asistenci při smrti své matky. „A nehanbím se za to, naopak bych se hanbil, když bych jí nebyl v té těžké chvíli usnadnil to umírání,“ vysvětlil s tím, že ho matka o službu sama požádala a že sám jednal „veden synovskou láskou“.

Ovšem eutanazie je v Česku trestná a o případ se začala okamžitě zajímat policie, která nyní na otázky nechce odpovídat.

Vdova: nebál se, bylo to promlčené

Právu se však podařilo kontaktovat Koškovu manželku Olgu. Podle ní novináři s jejím mužem hovořili už loni v létě a reportáž měla jít v televizi na podzim. Tehdy prý nebyla motivací Koška ke zpovědi úvaha o blížícím se konci jeho života. Lékař se nebál promluvit kvůli tomu, že ho policie už jednou v této souvislosti prověřovala a tudíž prý věděl, že mu žádný postih nehrozí. „Loni tu byla vyšetřovací komise z Ústí a vyjasnilo se, že je to promlčené. Ta událost se stala před mnoha lety,“ uvedla vdova.

A jak se ústecká policie o někdejší asistované smrti lékařovy matky dozvěděla? Podle Koškové se o ní lékař zmínil v rámci odborné diskuse o eutanazii.

„On hodně psal. Také na ministerstvo zdravotnictví dopisoval texty na téma eutanazie. Přes některého z lékařů, se kterými mluvil, se to asi dostalo ven,“ uvedla vdova. „Předvolali ho na bezpečnost, kde s vyšetřovatelem strávil asi dvě hodiny. Když mu manžel řekl, kdy babička zemřela, řekli mu, že případ je promlčený,“ dodala.

Koška vystoupil poté, co se britský moderátor BBC Ray Gosling v televizním vysílání přiznal, že zabil svého milence bolestivě umírajícího na AIDS.

Tresty za eutanazii přitom nejsou v Česku vůbec malé. Pokud by byl podíl lékaře kvalifikovaný jako vražda, mohl by dostat až dvacet let vězení. V případě trestného činu zabití, kde lze přihlédnout k omluvitelnému hnutí mysli, jsou tresty až deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám