Hlavní obsah

Ruští studenti držení na brněnském letišti dostali nová víza

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Šestice studentů z Ruska, která v neděli uvízla na brněnském letišti v Tuřanech, může po diplomatických jednáních vstoupit na území České republiky. Přestože jim byla původně vydaná víza po příletu do Brna bez vysvětlení zrušena, v pondělí večer se stejně tajemně situace obrátila a ministerstvo zahraničí s nic neříkajícím vysvětlením o technickém problému víza skupině pěti děvčat a jednoho hocha znovu vystavila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Skupina ruských studentů na brněnském letišti čeká už s novými vízy na odjezd do Prahy.

Článek

Studenti byli podle svých slov již srozuměni s návratem domů, proto je nečekaný zvrat potěšil. „Jsme šťastní, že se všechno vyřešilo a že můžeme konečně zahájit náš výlet. Nevím, kde byl problém, nikdo nám nic nevysvětlil. Prý se snad jednalo o nějakou chybu v počítači nebo něco takového. Přístup mě zklamal, moji rodiče to považují za skandální jednání,“ řekla Právu jedna ze studentek Julia.

První noc po nedělním příjezdu strávila skupina v letištní hale, pak se všichni přesunuli do ubytovny brněnského letiště, kde dostali k dispozici místnost s internetem a telefonem. [celá zpráva]

„Sice nás hlídali, ale na to jsem ani nemyslela, spíš jsem přemýšlela nad tím, co bude. Jsem ráda, že vidím konečně něco jiného než jen letištní halu. Máme v plánu prohlédnout si Prahu, zámky a další památky, a potom se přesuneme do Drážďan a Vídně. Rodina z celé situace byla frustrovaná, měli o nás strach,“ přiznává studentka Marina.

Problém nepochopil ani konzul

Studenty si přišel na letiště vyzvednout ruský generální konzul v Brně Valerij Děrgačev. Ani on prý neví, proč k celé mimořádné situaci došlo. „Jsme rádi, že se po diplomatických jednáních věc vyřešila pozitivně a že studenti mohou uskutečnit svůj výlet. Zatím se nám nic podobného nestalo, když je problém s vyplněním dokumentů k vízům, řeší se to přímo v Moskvě. Je to výjimečné tím, že jejich víza byla platná a pak teprve v Brně byla zrušena,“ podivil se konzul Děrgačev.

Po svém propuštění na svobodu se studenti vydali hotelovým mikrobusem do Prahy. „Teprve až budu u sebe na pokoji, tak si definitivně oddechnu a řeknu si, že je to konečně celé za námi,“ uzavřela Julia.

Reklama

Výběr článků

Načítám