Hlavní obsah

Jablonečtí strážníci polepí domy samolepkami s evidenčními čísly

– Jablonec nad Nisou

Jablonečtí strážníci začnou v pondělí polepovat domy ve městě speciálními samolepkami s evidenčními čísly. V Česku ojedinělý projekt má v případě potřeby usnadnit a urychlit kontakt policie s majitelem či správcem objektu. Samolepky mohou zároveň pomoci občanům, protože obsahují telefon a e-mailovou adresu strážníka, který v daném okrsku slouží.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Ilustrační foto

Článek

V první fázi chce městská policie označit městské objekty, postupně se však projekt rozšíří i na firmy, podniky a soukromé domy, řekl pátek novinářům ředitel městské policie Jiří Rulc.

Současně s vydáváním samolepek vytvoří policie databázi kontaktů na majitele, správce či jiné odpovědné osoby, které je možné v případě nějakých problémů kontaktovat. Právě hledání majitele často strážníky při zásazích zdržuje.

"Pro představu - potřebujete mluvit se správcem či domovníkem ve dvě hodiny ráno. Netušíte, kdo to je, tak zkoušíte několik zvonků a budíte lidi náhodně, ale protože sídliště je velmi anonymní, stejně vám nikdo není schopen říci konkrétní osobu," popsal problém Miloslav Lejsek z oddělení prevence městské policie.

 Databáze bude sloužit i záchranářům

Z číselného kódu na samolepce si ale policista snadno v databázi najde potřebné spojení. "Databáze bude sloužit nejen městským strážníkům, ale také ostatním složkám integrovaného záchranného systému, jako jsou hasiči nebo zdravotnická záchranná služba," doplnil Rulc.

V první fázi počítá městská policie s označením 700 až 800 objektů a městskou policii to přijde zhruba na 10 000 korun. Samolepky jsou pro zájemce zdarma. Do budoucna by podle Rulce mohlo být označeno kolem 4000 provozoven a také stovky bytových domů ve městě.

Jablonečtí věří, že se k akci postupně začnou přidávat soukromníci i podnikatelé buď tak, že jim samolepky nabídnou okrskáři nebo si o ně na městské policii sami řeknou. Nálepka za oknem či výlohou má podle strážníků i psychologický význam, protože symbolizuje přítomnost policie či okrskáře. Rulec věří, že v některých případech může nálepka odradit potenciálního pachatele od vloupání do objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám