Hlavní obsah

O zdanění benefitů chce ČSSD jednat už zítra, ODS chystá obstrukce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třebaže středeční schůze Sněmovny skončila zvýšením mateřské, poslanci se již chystají na další dvě mimořádná jednání. Ve čtvrtek má být na pořadu například přehlasování senátního veta o krajském referendu. ODS avizovala, že se znovu vrátí k taktice předešlých týdnů, díky které se jí dařilo schvalování levicových návrhů bránit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedové Sněmovny Lubomír Zaorálek (vlevo) a Vojtěch Filip. Před nimi stojí ministr zahraničí Jan Kohout.

Článek

ČSSD ve středu oznámila, že hodlá na jednání zařadit i návrh, který má zamezit vyššímu zdaňování zaměstnaneckých výhod. Právě kvůli zdanění benefitů ohlásili na pondělí stávku pracovníci ve veřejné dopravě. [celá zpráva]

Sociální demokraté chtějí s návrhem přijít i přesto, že jej jako jednu z priorit regulérní březnové schůze hodlá předložit vláda. To ostatně po úterním jednání se zástupci odborů avizoval premiér Jan Fischer. Podle toho, jak se k novele z dílny ČSSD postaví vláda, se chtějí rozhodnout lidovci.

ČSSD chystá další přílepek

Ve čtvrtek by měli poslanci projednávat i novelu zákona o veřejných zakázkách ve druhém čtení, kdy se přednášejí pozměňovací návrhy, ale o zákonu se ještě nehlasuje.

Občanským demokratům se nelíbí, že ČSSD chce změnit zákon o dani z přidané hodnoty prostřednictvím nesouvisejícího zákona o veřejných zakázkách. Jak ve středu upozornil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, jde o takzvaný přílepek, u něhož hrozí riziko, že ho Ústavní soud zruší.

Tluchoř navíc naznačil, že ODS se vrátí ke své taktice obstrukcí. Má též za to, že hlasovat o senátním vetu nejde na schůzi svolané na principu poslaneckých podpisů.

Svolání čtvrteční schůze podporují vedle levice i lidovci, kteří naopak nechtějí podpořit páteční jednání, na němž by se mělo jednat ve třetím čtení o dalších návrzích z dílny ČSSD a KSČM, které podle pravicově naladěných zákonodárců povedou k dalšímu zadlužení země.

Reklama

Výběr článků

Načítám