Hlavní obsah

V brněnské ODS se rozhořela občanská válka

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Zatčení exstarosty brněnské městské části Žabovřesky Aleše Kvapila rozdmýchalo požár, který už více jak půl roku doutnal v brněnské ODS.

Článek

Zatímco před týdnem se funkcionáři strany dušovali, že přistižení Kvapila a někdejšího tajemníka radnice Brna-středu Radovana Novotného takřka in flagranti při přejímání milionového úplatku, bylo pouze selháním jednotlivce, nyní se už ve straně mluví o válce mezi novým vedením a odstaveným křídlem bratří Milana a Lea Venclíkových, přičemž  starší Milan byl sedm let předsedou jihomoravských občanských demokratů.

Bez okolků vyrazil do útoku šéf brněnské ODS Pavel Blažek, který v otevřeném dopisu brněnským členům strany tvrdí, že zatčení Kvapila a Novotného byla nastrojená past. „Past dost možná nalíčili někteří politici z jiné politické strany ve spolupráci s pátou kolonou v našich řadách. A náhodný nebyl ani výběr osob, které v pasti uvízly, ani čas kdy se tak stalo,“ napsal spolustraníkům Blažek.

Očekává diskreditační kampaň

Blažek také naznačil, koho že považuje za pátou kolonu ve straně a kdo má být odpovědný za další provokace. „Očekávám diskreditační kampaň proti sdružení ODS v Brně Lesná a v Husovicích, jmenovitě Jiřímu Hosovi a Ivo Vrzalovi, když výčet nemusí být úplný. Odmítají totiž chápat institut vedení radnice za dědičné feudální léno,“ zpříma Blažek zaútočil na starostu Brna-severu Lea Venclíka.

Právě Leo Venclík a jeho bratr Milan měli jihomoravskou ODS pod palcem do loňského června, kdy se do čela brněnské organizace dostal právě Blažek. Milan Venclík byl pak sesazen i z funkce krajského radního a zdálo se, že jeho politická kariéra je u konce.

„Je třeba rychlé, jednoznačné a definitivní řešení, aby ODS nebyla dál špiněna. Necouvneme ani před použitím nejtvrdších metod, jako je vyloučení ze strany nebo odebrání licence místním sdružením. Lidé, kteří za tímto stojí, nemají uvnitř strany ani na veřejnosti žádnou podporu,“ prohlásil předseda regionální rady ODS Jiří Kadrnka.

Bratři Venclíkové ale odmítají, že by stáli za zatčením Kvapila a naopak tvrdí, že se nové vedení snaží zlikvidovat nepohodlnou opozici. „Pan Blažek má velký problém, byl to totiž on, kde si vybral Kvapila do týmu a teď to chce na někoho svést,“ řekl Právu Leo Venclík s tím, že mu hrozby vylučováním nápadně připomínají komunistické manýry. „S tím už by snad měla něco dělat i policie,“ dodal Milan Venclík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám