Hlavní obsah

Úleva po týdnech mrazů, teploty do 10 stupňů vydrží až do víkendu

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhém období teplot pod bodem mrazu přichází tento týden změna v rázu počasí. Jihozápadní proudění přinese do prochladlého Česka teploty mezi šesti až deseti stupni, které mají vydržet až do víkendu. Všudypřítomný sníh bude odtávat pozvolna, povodně tak zatím nehrozí.

Článek

„Sníh je přimrzlý, je ho hodně a odtává pomalu, což je dobře, protože nehrozí žádné povodně,“ řekla v úterý Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Sněhová pokrývka stále pokrývá celé území republiky, nejvíce sněhu má Liberecko, a to 35 cm, zatímco na jižní Moravě leží jen třícentimetrová vrstva.

Sněhová peřina leží na Česku nepřetržitě už od 6. ledna, což je rekord.

Foto: Profimedia.cz

Příjemné teploty vydrží do konce týdne

Počasí v tomto týdnu bude ovlivňovat teplejší jihozápadní proudění. Úterní ráno bylo na většině území republiky polojasné, odpoledne ale bude převažovat velká oblačnost s mírným deštěm, a to i v horských oblastech, kde teploty vystoupí až na čtyři stupně. V nížinách se budou odpolední maxima pohybovat mezi šesti až deseti stupni.

Noc na středu bude relativně teplá, po ránu teploty spadnou na tři až minus jeden stupeň, v Čechách ale bude padat mrznoucí déšť a hrozí ledovka. Ráno bude zatažené, během dopoledne bude pršet hlavně na Moravě a ve Slezsku, odpoledne bude ubývat oblačnosti až na polojasno. Rtuť teploměru opět vyšplhá na šest až deset stupňů.

Pátek proprší

Podobné počasí bude panovat ve čtvrtek, kdy bude oblačno až polojasno, ojediněle s velmi slabými dešťovými přeháňkami. Ráno teploty klesnou na dva až minus dva stupně, přes den vystoupí opět na šest až deset.

„Vodohospodáři se připravují na pátek, kdy má pršet vydatněji, ale očekává se, že do té doby velké množství sněhu odtaje,“ uvedla Honsová.  Nejvyšší teploty zůstanou v rozmění 6 až 10 stupňů, a to až do víkendu, po kterém přijde mírné ochlazení.

Podmínky pro lyžování na horách zůstanou díky nočním mrazům relativně dobré.

Reklama

Výběr článků

Načítám