Hlavní obsah

Nákupy zbraní jsou podezřelé, shodl se Topolánek, Zeman a Šedivý

Novinky,

Podivné nákupy výzbroje pro českou armádu byly jedním z témat nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce. Tlaky provázely plánovaný nákup gripenů, uvedl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, šéf ODS Mirek Topolánek se podivoval, proč bylo objednáno tolik transportérů pandur, když je armáda nechtěla, a předseda výboru SPO Miloš Zeman zmínil nákup bitevníků L-159.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman s Mirkem Topolánkem

Článek

Topolánek a Zeman však popřeli, že byli zapleteni do korupce s nákupem gripenů nebo pandurů.

K aktuální cause pandur řekl nejprve Miloš Zeman, že se podivuje počtu strojů i volbě typu. „NATO chtělo dvacet transportérů, my jsme koupili sto dvacet, Finové měli hotový osmikolový transportér Patria, Steyr měl jen prototyp.“ Přestože Steyr měl jen šestikolovou verzi a česká armáda požadovala osmikolovou, byla vybrána rakouská zbrojovka.

Mirek Topolánek ale uvedl, že on sám nemá na nákupu žádný podíl. „Parkanová (ministryně obrany) tvrdila, že já jsem na pandury tlačil, ale ta smlouva byla už podepsaná, museli jsme realizovat nákup 199 kusů plus 35 opce.“ Topolánek připomněl, že nákup byl schválen v létě po volbách 2006, v nichž vyhrála ODS, ale kvůli patové situaci ve Sněmovně se mu nedařilo sestavit vládu. Schválilo se to v době, kdy byl ministrem obrany ještě dosluhují Karel Kühnl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních 17 pandurů převzali zástupci české armády a ministerstva obrany od amerického výrobce General Dynamics.

Topolánek uvedl, že o transportéry v dané podobě a v daných počtech neměla armáda zájem. „To, že pandury nesplňovaly technické požadavky, bylo štěstí.“ Zopakoval ale, že tehdejší ministryně Parkanová nebyla dost tvrdá, aby vyjednala změnu smlouvy, a ocenil postup náměstka Martina Bartáka, který vymohl snížení počtu dodaných upravených kusů.

„Kdybych to nechal na Vlastě Patrakanové, tak odebíráme 199 plus 35. Ona neměla odvahu do souboje s nadnárodním koncernem jít. Barták dostal úkol, aby začal jednat. Barták k tomu přišel jako slepý k houslím, u kontraktu být nemohl. My jsem bránili škodám, které hrozily. Otázkou bylo, zda to vyvolá či nevyvolá arbitráž,“ řekl Topolánek.

Podle něj už nebylo možné udělat nové výběrové řízení a nový kontrakt, ale podařilo se dohodnout s General Dynamics, že se přepsala smlouva a Steyr dodal nižší počet upravených kusů za celkovou cenu o šest miliard nižší.

Alky a gripeny

Miloš Zeman v této souvislosti zmínil, že v podobné situaci byl on, když nastoupil do funkce a musel řešit, co s bitevníky Aero L-159 Alca: „ Letectvo je nepotřebovalo a nechtělo a zahraniční zákazníci taky ne.“

Zeman ale odmítl korupci v případu plánovaného nákupu stíhaček JAS-39 Gripen. Důvodem je, že nákup se nakonec nerealizoval. Přiznal, že on a lidovci nákup podporovali. „Proti byli ODS a komunisté, tato antigripenovská koalice měla o hlas více, zamítli nákup.“

Podle něj je absurdní, že by se uplácelo, pokud se kontrakt nerealizoval. Sám ale přiznal, že protežoval gripeny kvůli offsetům, které měly jít do ústeckého kraje a na sever Moravy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ale uvedl, že nákup provázely velké tlaky, i když korupci prokázat nemohl. „Tendence byla, aby se do armády dostaly gripeny. Já si myslím, že všechny akce byly velmi promyšlené, pozornost byla úzce zaměřena na politickou sféru, na oblast ministerstva obrany a lidi okolo letectva. Celá akce byla dobře připravena, tlak byl velmi silný.“

I on se postavil za to, aby i nákup výzbroje byl dělán podle zákona o veřejných zakázkách.

Reklama

Související články

Zbrojovka BAE Systems dostala gigantickou pokutu

Zbrojovka BAE Systems musí zaplatit pokutu 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii, uvedla v pátek BBC. Firma se přiznala, že...

Výběr článků

Načítám