Hlavní obsah

Paroubek: Nikdy jsem nepil šampaňské za 200 tisíc korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zodpověděl ve středu desítky otázek čtenářů Novinek, mezi nimi čelil také dotazu, jak upřímný je jeho odpor vůči papalášství, když sám údajně popíjí šampaňské za 200 tisíc korun. Proti tomu se Paroubek rázně ohradil s tím, že takové šampaňské nikdy nepil. Podle něj soc. dem. proklamovaný princip rovnosti neznamená rovnost v chudobě.

Článek

"Nikdy jsem nepil šampaňské za 200 000 korun. To za prvé. Sociální demokracie vychází ve své politice mj. z principu rovnosti. Ale není to rovnost v chudobě. Proč bych tedy, pokud na to mám, nemohl jít například do dobré restaurace? Pravicová média mě, nevím proč, neustále zahání někam do čtyřek. Já ale chodím do různých restaurací,“ odpověděl předseda ČSSD.

Dodal také, že za vedení soc. dem. nepobírá žádný plat a že z poslaneckého příjmu rozdává třetinu potřebným a na veřejně prospěšné účely.

Dotazující jménem "drtinář“ se také zajímal o Paroubkovo hodnocení setkání vlivných osobností českého byznysu na Štrbském plese, jehož se zúčastnil kromě jiných i syn majitele Matějské pouti Jan Kočka.

"Myslím, že jsem se jasně distancoval od lidí, kteří dávali najevo své pohrdání veřejností na Štrbském plese. Pan Jan Kočka není členem sociální demokracie a není ani mým přítelem,“ ohradil se Paroubek.

Paroubek mimo jiné také odrazoval levicové voliče od podpory Strany práv občanů expremiéra Miloše Zemana. "Strana Šloufa a Melčáka, za kterou kandiduje Miloš Zeman, má prakticky podle všech dostupných průzkumů veřejného mínění jen jednoprocentní podporu veřejnosti. Kromě osobní pomsty a vyřizování si účtů s ČSSD nemá ta strana co nabídnout. Každý hlas pro tuto stranu by byl vlastně hlasem pro potenciální pravicovou koalici pana Kalouska a Topolánka,“ vyjádřil se Paroubek.

Řada dotazů se týkala také jednoho z pilířů volebního programu ČSSD, progresivního zdanění. Čtenář s pseudonymem "the.brain" se například ptal, jestli je Paroubek "tak naivní, že si slibuje od zvýšení daní bohatým vyšší příjmy do státního rozpočtu a věří, že ty daně odvedou v ČR.“ "Dokážete na rovinu přiznat, že je to jen populistický návrh pro chudé a hloupé voliče?“ otázal se volič.

Progresivní zdanění? Zaležitost štěstí a solidarity

"Brain je mozek. To jen tak mimochodem,“ poučil předně čtenáře Paroubek. "A určitě váš mozek zaznamenal, že progresivní zdanění existuje ve všech opravdu hospodářsky vyspělých státech světa. Proč by měla být Česká republika výjimkou? Chcete říct, že politici v Británii, Švédsku, Německu, ve Spojených státech a v dalších zemích jsou populisté? Nebo že mají hloupé voliče?“ doplnil šéf soc. dem.

Jiný čtenář zase uvedl, že sám pobírá plat vyšší než sto tisíc korun a díky studiím a vlastní píli se stal jedním z největších profesionálů v oboru IT. Aby zajistil rodině lepší budoucnost, tráví údajně v práci 12 hodin denně. "A teď mi řekněte, proč mám za svou snahu pykat vyššími daněmi?“ uvedl čtenář s přezdívkou "antimoucha".

Předseda ČSSD odvětil, že mu ty peníze přeje a že on sám dříve vydělával "také hodně“. Podle něj je to ale otázka štěstí a solidarity.

"Považuji za naprosto přirozené, že ve společnosti existuje solidarita těch šťastnějších s těmi méně šťastnými, těch bohatších a bohatých s těmi chudými,“ vysvětlil Paroubek.

"Stát musí z něčeho žít, respektive musí mít zdroj třeba na navyšování příjmů v jiných profesích,“ doplnil s tím, že navrhované progresivní zdanění by nemělo dosáhnout úrovně jako v některých západních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám