Hlavní obsah

ODS chce pronajmout své stomiliónové sídlo na Jánském vršku

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před šesti lety se občanští demokraté konečně přestěhovali do svého. Budovu v malostranské Sněmovní ulici, kde platili nájem pražskému arcibiskupství, vyměnili za nedaleký vlastní dům na lukrativním místě – Jánském vršku. Stálo je to sto miliónů korun. Teď chtějí reprezentativní nemovitost pronajmout. Už ji nabízí realitní společnost.

Článek

„Od té doby, co jsem nastoupil do funkce prvního místopředsedy, jsem říkal, že pokládám Jánský vršek za nevyhovující pro fungování moderní strany,“ zdůvodnil rozhodnutí o pronájmu ve středu na dotaz Práva její první místopředseda David Vodrážka. V budově například nebyla tak velká místnost, aby se v ní mohla pravidelně scházet výkonná rada.

ODS prý pro pronájem nestanovila žádnou finanční hranici, bude záležet na nabídce. Budova je podle Vodrážky vhodná pro hotel či ambasádu. Stále platí úvaha, že by ODS objekt rovnou prodala.

Podle Vodrážky by ODS chtěla pronajmout budovu jako celek. Na webu realitní společnosti se přitom nabízejí jednotlivé kancelářské prostory. Celkem sídlo ODS představuje 671 metrů čtverečních kancelářských ploch a dalších 1002 metrů čtverečních je užitkových. Zahrada měří 495 metrů čtverečních.

ODS od loňského června úřaduje v moderní budově Polygon House na pražské Pankráci, kde si pronajala za zhruba 400 tisíc korun měsíčně celé patro. Podle Vodrážky by pronájem Jánského vršku měl tyto náklady pokrýt.

„Mělo by to být nula od nuly, druhá věc je, že uvažujeme i o prodeji Jánského vršku a pořízení něčeho nového, obdobného jako je na Pankráci,“ dodal Vodrážka a připomněl, že ceny nemovitostí jsou kvůli finanční krizi nízké.

To může být pro ODS problém. Právě budovy v centru Prahy, jako je Malá Strana, patří k nejdražším a trendem firem je spíše stěhování do nového na okraji měst. Vodrážka však věří, že by ODS na případném prodeji domu na Jánském vršku vydělala. V minulosti ODS uvažovala o koupi sídla developerské firmy Navatyp, blízké špičkám pražské ODS, v Revoluční ulici.

Stěhovali se zelení i TOP 09

Problémy se svými centrálami musí řešit i další strany. Novým sídlem strany TOP 09 se stal Tyršův dům na malostranském Újezdě. Hlavním důvodem je podle generálního sekretáře Václava Kubaty fakt, že v novém objektu lze pronajmout reprezentační sál či menší posluchárny a blízkost Sněmovně a Senátu. Historický objekt z roku 1925 patří České obci sokolské. Nové kanceláře jsou podle Kubaty pronajaty za běžnou cenu, srovnatelnou s cenami účtovanými jiným nájemníkům Tyršova domu.

Lidovci sídlí v paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze. Dům v hodnotě 110 miliónů korun před nedávnem rekonstruovali. V části budovy mají kanceláře a část budovy pronajímají ke komerčním účelům a příjmy z pronájmů užívají na splátky 66miliónové hypotéky.

Zelení nyní sídlí v Stroupežnického ulici na pražském Smíchově. Před časem se sem přestěhovali z kanceláře v Ostrovní ulici za Národním divadlem. Podle mluvčího Reného Kubáška mají nyní více prostoru, za který platí méně peněz.

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré jednají komunisté se společností Poste Re o ukončení tahanice o pražské sídlo strany. Podle Vostré nehrozí, že by KSČM o budovu přišla a byla nakonec nucena k prodeji.

Reklama

Výběr článků

Načítám