Hlavní obsah

Sněmovna schválila vydání dluhopisů za 153 miliard, pokryjí schodek rozpočtu

– Praha

Poslanci schválila vydání dluhopisů za 153 miliard korun na krytí letošního schodku státního rozpočtu. Schválený schodek má být 163 miliard korun. Navíc sněmovna schválila vydání dodatečných dluhopisů za 14 miliard korun na krytí schodku loňského rozpočtu. Ten měl být 38 miliard, nakonec vzrostl na 192 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Oba návrhy prošly Sněmovnou zcela bez problémů, nebylo třeba ani zahájit obecnou rozpravu.

Zákony nyní zamíří do Senátu, který v minulosti vždy umožnil jeho přijetí. Normu by pak dostal k podpisu prezident.

Sněmovna loni v listopadu navýšila oficiální schodek loňského rozpočtu z původních 38 miliard na 52 miliard, když skutečný a výsledný schodek byl téměř čtyřikrát vyšší. Kvůli hospodářské krizi státu chyběly hlavně peníze z daní. Sněmovna již loni schválila vydání dluhopisů na loňský schodek o objemu 23 miliard korun.

Vláda v prosinci schválila návrh zákona, který umožní vydat dodatečné dluhopisy za zhruba 14,1 miliardy korun na krytí loňského schodku. V důvodové zprávě uvádí, že státní dluh se tím ke konci roku 2009 zvýší na 1,166 biliónu korun. Podle údajů ministerstva financí však dluh ke konci roku vzrostl na 1,178 biliónu korun.

Pro zákon dnes hlasovali hlavně občanští demokraté, zelení a lidovci, tedy strany bývalé vládní koalice. Sociální demokraté se, jak již dříve naznačil předseda jejich klubu Bohuslav Sobotka, odhlásili z hlasovacího zařízení. Tím snížili potřebný počet hlasů pro schválení zákona na 51. Pro zákon pak stačily hlasy 77 přítomných poslanců.

Sociální demokraté měli k návrhu výhrady. Rozpočet na loňský rok, který v roce 2008 předkládal tehdejší premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09), označovali za nerealistický.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám