Hlavní obsah

Mise UNESCO studovala Ječnou, Žitnou, magistrálu i Pankrác

Právo, Novinky, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Experti UNESCO v Praze nelenili. Podle Viktorie Plívové z ministerstva kultury se neomezili na dopady tunelů severozápadní části vnitřního městského okruhu, zajímali se o nové nápady na řešení dopravy i o budoucnost historických nádraží.

Foto: Archiv, Právo

Na Pankráci má vyrůst budova ve tvaru písmene V.

Článek

Osobně experti, jež do Prahy pozval ministr kultury Václav Riedlbauch, navštívili stavbu tunelu Blanka, seznámili se s dopravním zatížením magistrály a ulic Žitné a Ječné, zkoumali i bezpečnost provozu v tunelech.

"Navštívili pražská nádraží a prostudovali plány na jejich budoucí využití. Mimo to se mise seznámila s probíhající rekonstrukcí Karlova mostu a s dosavadní a připravovanou zástavbou Pankrácké pláně,“ uvedla Plívová.

Mrakodrapy na Pankráci a jejich vliv na pražské panoráma hodnotila mise předchozí. UNESCO doporučilo snížit stavby až o 40 metrů, aby jejich výška nepřesahovala sedmdesátimetrovou hranici. Od té doby úřady vydaly několik územních rozhodnutí pro stavby vyšší.

"Mise se též sešla s představiteli občanských sdružení dle svého vlastního výběru, aby vyslechla jejich stížnosti. Při svých jednáních však důsledně postupovala podle zásady ,nechť je slyšena i druhá strana‘,“ přiblížila Plívová.

Experti se nesmějí ke zkoumaní věci vyjadřovat do médií, své postřehy by neměli sdělovat ani hostitelům. Zprávu předloží zasedání Výboru pro světové kulturní dědictví v Brazílii v červenci. "Jedině tento výbor může přijmout eventuální další rozhodnutí týkající se historického jádra Prahy,“ shrnula Plívová.

Inspektoři se údajně v pátek prošli také po Karlově mostě, jehož opravy jsou v poslední době podrobovány kritice ze strany aktivistů sdružení ASORKD. Ti členy komise se svými výhradami seznámili ve středu, byť se šéf české sekce Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) Josef Štulc podle ASORKD snažil setkání zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám